Birleşmiş Milletler’in Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura, Cenevre’de bu hafta gerçekleştirilecek Suriye görüşmeleri öncesi düzenlediği basın toplantısında, Suriye’deki çatışmaların yoğun bir şekilde devam ettiğini belirterek, “Çatışmaların beşinci yılında ve Cenevre Bildirgesi’nin benimsenmesinden 3 yıl sonra da hiçbir şey değişmedi” dedi.
Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri’nin Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura, İsviçre’nin Cenevre kentinde bu hafta gerçekleştirilecek Suriye görüşmelerinin açılışında basın toplantısı gerçekleştirdi. De Mistura, IŞİD militanlarının yükselişinin fiili gerçeğinin üç yıl önce uluslararası konferansta imzalanan Cenevre Bildirgesi’nden bu yana değiştiğini kaydederek, bildirinin bu durumu ifade etmesi için yeniden gözden geçirilmesi önerisinde bulundu. De Mistura, son dönemlerde çatışmaların yoğunlaştığını ve insani krizin daha da kötüye gittiğini belirterek, “Çatışmaların beşinci yılında ve Cenevre Bildirgesi’nin benimsenmesinden 3 yıl sonra hiçbir şey değişmedi” ifadelerini kullandı. De Mistura, siyasal sürecin araştırılması çabalarının arttırılması gerektiğini vurguladı.
Staffan de Mistura, bu hafta Cenevre’de gerçekleştirilecek Suriye görüşmeleri kapsamında Suriye Hükümeti ve muhalefeti temsilcileriyle barış görüşmelerinin yeniden başlatılması konusunu görüşmek üzere bir araya gelecek. Birkaç hafta sürebilecek görüşmeler, Suriyeli muhalefet temsilcileri ve elçiler düzeyinde gerçekleştirilecek.