Demiryolları ile tren makinistleri arasında 10 aydır yaşanılan anlaşmazlığa Başbakan Merkel, hakemlik teklifini getirdi.
10 aydır Alman Demiryolları Deutsche Bahn ile Tren Makinistleri Sendikası (GDL) arasında devam eden toplu iş görüşmelerinde netice alınamaması üzerine sendika, demiryolları tarihinin en uzun süreli grev kararını aldı. Yük trenleri 7 gün, yolcu trenleri 6 gün boyunca hareketsiz kalacak. Ülkeyi durma noktasına getiren demiryolu grevi için Başbakan Angela Merkel, sendika ile işveren arasında hakemlik teklif ettiğini ve anlaşmazlığın bir an önce bitirilmesini istedi.
Tarihinin en uzun grevine giden Tren Makinistleri Sendikası’nın (GDL) 138 saatlik greve bugün saat 15.00 itibariyle yük taşımacılığında tren seferlerinin durmasıyla başladı. Yarın sabah yolcu taşımacılığı da buna eklenecek. Pazar günü saat 09.00’da normale dönülmesi planlanıyor.
Alman Demiryolları İşletmesi (Deutsche Bahn) toplu sözleşme görüşmelerinde ücretlerde yüzde 4,7’lik artış teklif etmiş Tren Makinistleri Sendikası’nın (GDL) ise makinistler için yaklaşık yüzde 5 oranında ücret artışı ve haftada 1 saat daha az çalışma talep ediyor. Taraflar birbirlerini anlaşamama noktasında suçlarken Alman medyası Tren Makinistleri Sendikası’na (GDL) karşı kampanya başlattı. Almanya genelinde kiralık araç kalmazken, otobüs firmalarında fiyatlar yüzde yüz arttı. Diğer yandan ise demiryoluyla seyahat edemeyenler özel araçlarıyla işlerine gideceklerinden şehirlerde otomobil yoğunluğu ve uzun kuyrukların oluşması bekleniyor.