Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Düsseldorf Başkonsolosluğu binasının açılış töreninde yaptığı konuşmada, “Bugün sahip olduğumuz 228 dış temsilcilikle dünyanın en yaygın diplomasi ağına sahip 6. ülkesiyiz. İnşallah önümüzdeki dönemde bu sayıya yenilerini ekleyeceğiz ve yıl sonu itibariyle bu sayıyı 241’e ulaştırarak bu anlamda 5. ülke olacağız” dedi.
Başbakan Ahmet Davutoğlu, Almanya’nın Kuzey Ren Vestfalya eyaletine bağlı Düsseldorf kentinde bulunan Düsseldorf Başkonsolosluk binasının açılışını yaptı. Günübirlik olarak Almanya’ya gelen Başbakan Davutoğlu’na temasları sırasında eşi Sare Davutoğlu, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, Avrupa Birliği Bakanı Volkan Bozkır ve çok sayıda yetkili eşlik etti. İstiklal Marşı ve Alman Milli Marşı’nın okunmasının ardından Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu yaptığı açılış konuşmasında, Almanya’da olmaktan memnuniyet duyduğunu kaydederek, “Almanya’daki vatandaşlarımızın 3’te 1’i bu eyalette yaşıyor, Kuzey Ren Vestfayla eyaletinde yaşıyor. Dolayısıyla eyaletin başkentindeki Düsseldorf Başkonsolosluğumuz 1973 yılından bu yana vatandaşlarımız için önemli hizmetleri yerine getiriyor. Bu güzide temsilciliğimiz Ren Nehri’nin karşı yakısındaki eski binasında tam 38 yıl faaliyet gösterdi. Ancak aradan geçen zamandan mekânsal bakımından çağın ihtiyaçlarını ve burada yaşayan vatandaşlarımızın ihtiyaçlarına cevap vermekte zorlandı. Başkonsolosluğumuz artık zatıalinizin satın almasına vesile olduğu bu modern binada vatandaşlarımıza daha iyi hizmet vermeye devam edecek. Ben Türkiye Cumhuriyetine ve yurtdışında yaşayan vatandaşlarımıza böylesine gurur verici eseri kazandırdığınız için her şeyden önce bir Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olarak sizlere şükranlarımı sunuyorum sayın Başbakanım” dedi.
Bakan Çavuşoğlu, proaktif ve insan odaklı dış politika mirasını daha ileriye taşımaya çalıştıklarını kaydederek, “Cumhurbaşkanımız ve zatıalinizin destekleriyle takip ettiğimiz dış politika yurtdışındaki diplomatik temsilciliklerimize yenililerini eklemeyi gerektiriyor. Bu anlayışla başta açılım politikalarını uyguladığımız Afrika, Latin Amerika, Karayipler ve Asya Pasifik bölgeleri olmak üzere son 5 yılda 50 yeni temsilcilik açtık. Bugün sahip olduğumuz 228 dış temsilcilikle dünyanın en yaygın diplomasi ağına sahip 6.ülkesiyiz. İnşallah önümüzdeki dönemde bu sayıya yenilerini ekleyeceğiz ve yıl sonu itibariyle bu sayıyı 241’e ulaştırarak bu anlamda 5. ülke olacağız. Vatandaşlarımıza modern ve ferah binalarda hizmet vermek istiyoruz. Bizim dış politikamızın en önemli önceliklerinden bir tanesi budur. Bu esasen yurt dışındaki vatandaşlarımıza hak ettikleri değeri verdiğimizin de bir göstergesidir. Bu anlayışa geçen yıllarda Berlin Büyükelçiliğimizi ve Başkonsolosluğumuzu ülkemizin itibarına yakışan yeni binalara kavuşturduk. Mains ve Müsnter’deki projeleri de en kısa sürede tamamlamak için çalışmalarımızı sürdürüyoruz” ifadelerini kullandı.
“19 MAYIS BİSİKLET TURU’NUN BİTİŞ NOKTASI BURASI OLACAK”
Amacın vatandaşlara en iyi şekilde hizmet vermek, onlara ana vatan hasretlerini dindirecek sıcak bir atmosfer sağlayabilmek olduğunu bildiren Çavuşoğlu, “Bu temsilcilikleri açarken vatandaşlarımızın yoğun olarak yaşadığı bölgelere öncelik veriyoruz. Bu çerçevede Almanya’nın Kassel şehrinde de yeni bir başkonsolosluk açmak için çalışmalarımı başlattık. Başkonsolosluklarımızın fiziksel imkanlarının iyileştirilmesi, demokrasinin en temel unsurlarından olan seçme hakkının yurtdışında yaşayan vatandaşlarımızca etkin bir şekilde kullanılması bakımından da çok önem taşıyor. Geçtiğimiz yıl ilk uygulama çerçevesinde cumhurbaşkanlığı seçiminde Almanya’da 7 seçim bölgesi, 7 ayrı yerde seçim sandığı kurduk. Bu yıl ise vatandaşlarımızdan gelen talepleri de dikkate alarak 2 katına yaklaşık çıkardık ve 13 bölgede seçim sandığı kurduk. Geçen yıl katılımı olumsuz etkileyen randevu sisteminin kaldırılmasıyla Almanya’daki seçmenler artık 8-31 Mayıs tarihlerinde istedikleri gün gidip bu 13 sandıkta oylarını kullanabilecekler. Bu anlamda bu hakkın vatandaşlarımız tarafından kullanılmasını özellikle rica ediyoruz ve buna önem veriyoruz. Başkonsolosluklarımız seçimlerin barış ve huzur içerisinde gerçekleştirilmesi için gerekli tüm tedbirleri aldı, çalışmalarımız tamamlandı” açıklamasını yaptı.
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, yurtdışındaki temsilcilikleri vatandaşların sadece resmi işlerini yapacakları yer olarak görmediklerini ifade ederek “Başkonsoloslarımızı bütün vatandaşlarımızı bir araya getiren bir ev olarak görüyoruz ve böyle düzenliyoruz. Özellikle yeni başkonsolosluk binalarımızda özellikle vatandaşlarımızın sosyal ve kültürel etkinliklerini yerine getirebilecek alanlar da oluşturuyoruz. Bu anlamda Berlin Büyükelçiliğimiz dünyada da bir örnektir. Bugün açılığını yapacağımız Düsseldorf Başkonsolosluğumuz da özellikle Anadolu Salonu vatandaşlarımızın bir çok faaliyetine ev sahipliği yapacak. ayrıca Ankara, İstanbul İzmir isimli diğer salonlarımız da vatandaşlarımızın bir araya gelmesine vesile olacak. Esasen daha şimdiden buradaki Başkonsolosluğumuz ve buradaki salonlar vatandaşlarımızı değişik etkinlikler altında bir araya getirmeye başladı. 19 Mayıs Bisiklet Turu’nun bitiş noktası burası olacak. Burada okuma günleri düzenlenmeye başladı, vatandaşlarımız değişik etkinliklerde Düsseldorf Başkonsolosluk binamızda bir araya gelmeye başladı. Ben özellikle başkonsolosluk hizmet binasına kolay ulaşım için yaptıkları düzenlemeden dolayı Düsseldorf Belediye Başkanı sayın Thomas Geisel’e de huzurlarınızda çok teşekkür ederim. Sayın Başbakanım, değerli konuklar bizim için önemli olan bu törende yalnız bırakmadığınız için bir kere daha şükranlarımızı sunuyorum, Başkonsolosluk hizmet binamızın halkımıza, milletimize ve ülkemize hayırlı olmasını diliyorum” dedi.