Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez, bu akşam Diyanet İşleri Başkanlığı olarak Berat Kandili’nde farklı bir uygulama gerçekleştireceklerini ifade ederek, “Türkiye’deki bütün camilerimizde, 85 bin camimizde yatsı namazını müteakip topluca duaya durulacak” dedi.
Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez, Berat Kandili dolayısıyla gittiği Batı Trakya’daki İpsala Sınır Kapısı’nda yüzlerce soydaş tarafından karşılandı. Görmez, temaslarına Türkiye Cumhuriyeti Gümülcine Başkonsolosluğu’nu ziyaret ederek başladı. Başkonsolosluk binasında Batı Trakyalı parlamenterler ve Gümülcine’de faaliyet gösteren çeşitli sivil toplum kuruluşlarının temsilcileriyle bir araya gelen Prof. Dr. Görmez, ziyaretinin ardından Gümülcine Seçilmiş Müftüsü İbrahim Şerif’i makamında ziyaret etti. Bu ziyaretin gecikmiş bir ziyaret olduğunu dile getiren Görmez, “Bildiğiniz gibi Miraç Kandili’ni Allah nasip etti Kudüs’te Mescid-i Aksa’da Filistinli kardeşlerimizle idrak ettik. Berat Kandili’ni ise Batı Trakya’daki millet varlığımızla idrak etmekten mutluluk duyuyorum” dedi.
“85 BİN CAMİDEN TOPLUCA DUAYA DURULACAK”
Diyanet İşleri Başkanı Görmez, Batı Trakya’dan bir çağrıda bulunarak, bu Berat Kandili’nde ilk defa Türkiye’nin tüm camilerinden topluca dua edileceğini ifade ederek, “Buradan Türkiye’deki kardeşlerimize çağrıda bulunuyorum. Bu akşam Diyanet İşleri Başkanlığı olarak Berat Kandili’nde farklı bir uygulama gerçekleştireceğiz. Türkiye’deki bütün camilerimizde, 85 bin camimizde yatsı namazını müteakip topluca duaya durulacak. Hem bireysel olarak, hem toplumsal olarak hem de İslam aleminin beratı için topluca duaya durulacak. Kadınıyla, erkeğiyle, genciyle, yaşlısıyla, çocuğuyla, ailelerimizle birlikte bu gece camilere koşarak Berat iklimine dahil olacağız. Bu gece Türkiye’deki herkesin camilerde yapılacak duaya katılmalarını davet ediyorum. Ben de bu duaya bu gece İskeçe’de Batı Trakya’daki kardeşlerimizle birlikte katılacağım. Allah dualarımızı kabul etsin. İslam dünyası çok zor bir süreçten geçiyor. Bizim sadece kavli değil, fiili duaya da ihtiyacımız var. Bizim inancımız duanın gücüne vurgu yapan bir inanç. Zaman zaman birbirimizi kırıyoruz, yüreklerimiz işgal ediliyor, öfkelerin, yanlışlıkların egemenliğine giriyor. Oysa yüreklerimizin berata ihtiyacı var. Beratın sahibi Allah’tır ama beratını almak insanın elindedir. Hep birlikte camilere gidip bu duaya durup hem kendimiz, milletimiz hem de İslam aleminin beratı için dua edelim. Milletimizin, Batı Trakya’daki millet varlığımızın ve İslam aleminin Berat’ını tebrik ediyorum. Allah bu kandili beratımıza vesile kılsın. Berat Kandili’nde buradaki soydaşlarımızda birlikte olmaktan hakikaten bahtiyarım” dedi.
“ÜLKELERİN BÜYÜKLÜĞÜ KÜLTÜR VE İNANÇLARLA DEĞERLENDİRİLİR”
Görmez, sözlerine şöyle devam etti:
“Ülkelerin büyüklüğü, sahip olduğu ekonomik güç, endüstri ya da fabrikalarıyla değil, ülkelerin büyüklüğü, farklı inançları ve kültürleri birlikte barış içinde yaşatabilmeleriyle değerlendirilir. Herhangi bir ülkede farklı inançlar ve kültürler kendilerini özgürce ifade edebiliyorlarsa, farklı kimlikler kendi kimliklerini inşa etmede sorun yaşamıyorlarsa, bu o ülkenin büyüklüğünü gösterir. Bir ülke, içindeki farklı inançları ve kültürleri yok sayıyorsa, kendi kimliklerini inşa noktasında engel oluyorsa, bugünkü dünyada bu o ülkenin geri kaldığı anlamına geliyor.”
Batı Trakya’da görev yapan din görevlileriyle de buluşacak olan Başkan Görmez, Berat Kandili Özel Programı için İskeçe’nin tarihi Çınar Camii’ne geçecek ve burada Batı Trakyalı Müslümanlarla birlikte kandili idrak edecek.