Dünya liderleri 7-8 Haziran’da Almanya’nın ev sahipliğinde gerçekleştirilecek G7 Zirvesi’ne katılmak üzere Almanya’ya geldi.
Almanya’nın Bavyera eyaletine bağlı Krün kentinde bulunan Elmau Sarayı’nda 7-8 Haziran’da gerçekleştirilecek G7 Zirvesi bugün başlıyor. İki gün boyunca Almanya Başbakanı Angela Merkel’in ev sahipliğinde yapılacak zirveye ABD, İngiltere, Almanya, Fransa, Japonya, İtalya, Kanada liderleri katılacak. Küresel konuların yanı sıra dış politika, güvenlik, kalkınma ve enerji konularının da görüşüleceği G7 zirvesinde, liderler Yunanistan’ın borç ödemesi, Ortadoğu’daki son gelişmeler, Ukrayna’daki çatışmalar, iklim değişikliği ve salgın hastalıklarla mücadele konularını ele alacak. Zirveye liderlerin yanı sıra Avrupa Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker ve AB Konseyi Başkanı Donald Tusk da katılacak.
ABD Başkanı Barack Obama ve AB Başkanı Donald Tusk zirveye katılmak üzere kente geldi. Kente gelen Obama, Almanya Başbakanı Angela Merkel’le Krün kentini gezdi. Gezi sırasında açıklama yapan Obama açıklamasında, işbirliği içinde olunmasından dolayı memnun olduğunu ifade ederek, Avrupa’da ve dünyanın her yerinde iş birliği içinde olunduğunu ifade etti. Konuşması sık sık alkışlarla bölünen Obama, liderler zirvede önemli konuları ele alırken vatandaşların güzel bir gün geçirmelerini temenni etti.
Öte yandan, dünya liderlerinin bir araya geleceği Elmau Sarayı’nın bulunduğu bölgede en üst düzeye çıkarılan güvenlik önlemleri kapsamında 17 bin Alman polisi görev yapacak. Kente giriş çıkış işlemleri sırasında da uygulanacak güvenlik tedbirleri çerçevesinde kimlik kontrolleri de yapılacak. Öte yandan, polis helikopterleri bölge üzerinde sürekli uçuş gerçekleştirirken, olası tehditler sürekli kontrol edilecek.
Daha önce G8 zirvesi olarak düzenlenen zirve, Ukrayna’da yaşanan kriz karşısında gösterdiği tutum nedeniyle Rusya’nın çıkarılmasının ardından G7 olarak gerçekleştiriliyor. G7 zirvesi bu yıl ikinci kez düzenleniyor.