Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, UNESCO’da gerçekleştirdiği konuşmasında, “Binlerce insanın ölümüne neden olan bu süreçte bugün IŞİD bir terör örgütü olarak en çok Türkiye’ye ve sınır şehri olan Gaziantep’e zarar vermektedir” dedi.
Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, Türkiye’nin de taraf olduğu 1970 tarihli “Kültür Varlıklarının Yasadışı İthal, İhraç ve Mülkiyet Transferinin Önlenmesi ve Yasaklanması Sözleşmesi”nin ele alındığı genel merkezi Paris’te bulunan UNESCO’nun Taraf Devletler 3’üncü toplantısına katıldı. Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Şahin’in toplantının açılış bölümünde, UNESCO üst düzey protokolünden hemen sonra, ülkemizin ve Gaziantep’in konuya verdiği önem ve alınan tedbirlere değinen kısa bir konuşma yaptı. “1970 yıllara tekabül eden ve bugün yaşadığımız coğrafyada kaçakçılıkla mücadeledeki 45 yıllık tecrübeyi çok önemli buluyorum. O yüzden artık dünyanın küçük bir köy olduğunu küreselleşmeyi yaşadığını, dünya barışının çok daha önemli olduğu bir zaman dilimindeyiz. Ve artık ‘Zenginlik nedir?’ diye sorulduğu zaman, ‘Ne kadar altınınız var, ne kadar doğal gazınız var, ne kadar petrolünüz ve ne kadar madeniniz var’ değil, ‘Ne kadar kültürel değerleriniz var, ne kadar kültürel mirasınız var?’ sorusunun cevabını hepimiz görüyoruz. UNESCO’ya da burada bu yeni dünya düzeninde çok iş düştüğünü düşünüyorum. Anadolu Medeniyetlere ev sahipliği yapmış, uygarlık tarihinde ev sahipliğinde bulunmuş büyük bir hazinedir. Dolayısıyla Anadolu’nun bu hazinesini korumak ve kollamak hepimize düşen en büyük görevlerden bir tanesidir. Ayrıca kendi şehrimden bahsedecek olursam, Akdeniz ve Mezopotamya’nın birleştiği ve bugün Roma’nın Hititlerin, Bizans’ın, Osmanlının, Selçuklunun en önemli medeniyetlerinin yaşandığı ve ipek yolu dediğimiz yolu ve kalkınma yolunun merkezi olan bir şehirden bahsediyorum” dedi.
“SURİYE VE IRAK’TA TARİHİ HAZİNELERİN YOK OLMAYA BAŞLADIĞINI GÖRÜYORUZ”
Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, Suriye’den, Irak’tan gelen insan göçünü kabul eden bir kentin belediye başkanı olduğunu ifade ettiği konuşmasında, ”Biz kenti şehrimizdeki antik kenti restore ederken maalesef 18’inci yüzyıldan itibaren kaçırılan eserlerin dünyanın en önemli müzelerinde Gaziantep’in Karkamış’ından Zeugma’dan gittiğini gördük. Bir tarafta Amerika Birleşik Devletleri’ndeki bir Üniversite’nin tavandaki güzelliğini ve bir otelin tavanını süslediğini gördük. Dolayısıyla kendi ülkemizde bunun mücadelesini yaparken, bugün Suriye ve Irak başta olmak üzere o bölgenin en önemli tarihi hazinelerinin yok olmaya başladığını görüyoruz. Bölgesinde istikrarı ve teminatı olan Türkiye ve Anadolu güven ve istikrar içerisinde Mustafa Kemal Atatürk’ün ‘Yurtta Barış Dünyada Barış’ ilkesini en önemli dış politikası olarak hayata geçirmiştir. Suriye’de bunalım olmaması için Cumhurbaşkanımız bire bir gayret göstermiştir. Binlerce insanın ölümüne neden olan bu süreçte bugün IŞİD bir terör örgütü olarak en çok Türkiye’ye ve sınır şehri olan Gaziantep’e zarar vermektedir. Buna rağmen bu gerçeğe rağmen, maalesef yeterince dünyanın yeterince bu konuda ders almadığını yeterince tedbir almadığını hızlı karar vermediğini ‘Nasıl olsa benden çok uzak bana zarar vermez’ endişesiyle yeterince hassas olmadığını görüyoruz” açıklamasını yaptı.
“SURİYE’DEN KAÇIRILAN TARİHİ ESERLERİN MÜCADELESİNİ TÜRKİYE OLARAK VERİYORUZ”
Şahin, yarınların daha da hassas olabileceğini belirterek, konuşmasını şu şekilde tamamladı: “Bizim çocuklarımızın daha da iyi bir dünyada yaşaması için daha da hassas olmak zorundayız. Suriye’den kaçırılan eserlerin mücadelesini Türkiye olarak veriyoruz. İnterpol ile çalışıyoruz, terör örgütlerinin hepsini lanetliyoruz ve o bölgede istikrarı için büyük bir gayret gösteriyoruz. Hepinizin daha adaletli bir dünya için UNESCO’nun çok daha güçlü Birleşmiş Milletler ’in çok güçlü bir şekilde çalışmalarına hepinizin gayret etmesini bir kadın, bir anne olarak, ‘Ölen öldü diyen çocukları’ gören bir kardeşiniz olarak çok daha hassas olmaya davet ediyorum. Suriye’den gelen kardeşlerimizi kamplarda ağırlayan bir ev sahibi olarak Gazi şehrimize ülkemize sizleri davet ediyorum. Bu güzel çalışmaların dünya barışı açısından çok önemli olduğunu buluyorum adaletli bir dünya için daha sıkı çalışmamız gerektiğine inanıyorum. Hepinizi sevgi ve saygıyla selamlıyorum”
Ayrıca, Gaziantep Belediyesi, UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağına gastronomi alanında adaylığını açıklayan Gaziantep Büyükşehir Belediyesi tarafından konferansa katılan heyetler onuruna bir resepsiyon verilecek.