Almanya’nın ev sahipliğinde gerçekleştirilen G7 Zirvesinin ikinci gününde, küresel güvenlik konusunun ele alınacağı bildirildi.
Dünya liderleri, Almanya’nın Krün kentinde bulunan Elmau Sarayı’nda G7’nin ikinci ve son gününde bir araya gelmeye devam ediyor. Zirvenin ilk gününde Rus yaptırımları konusunda sert bir bakış açısının hakim olduğu kaydedilirken, bugün gerçekleştirilecek görüşmelerde küresel güvenlik üzerinde durulmasının beklendiği kaydedildi. ABD, İngiltere, Kanada, İtalya, Fransa, Japonya ve Almanya liderlerinin katılımıyla gerçekleştirilen G7 Zirvesinde, dün yapılan görüşmeler sırasında Rusya’ya, Ukrayna’nın doğusundaki tutumu karşısında yaptırımların uygulanması ve isyancıların desteklenmesi konusunun ele alındığı kaydedildi.
Almanya Başbakanı Angela Merkel, Alman ZDF kanalına yaptığı açıklamada küresel toplumu Rusya’ya karşısında ödün verilmemesi ve Şubat ayında Minsk’te imzalanan Ukrayna’nın ateşkes anlaşmasına bağlı kalınması çağrısında bulunarak, “Buradan bir işaret gönderebileceğimizi umuyorum. Yaptırımlar, cezalandırmak için değil hedefe ulaşmak için var” dedi. Avrupa Konseyi Başkanı Donald Tusk, Rusya’nın olası geri dönüşünün dış politikasına bağlı olduğunu kaydederek, AB’nin yaptırımların daha güçlü olup olmaması sorusu ile karşı karşıya geldiğini kaydetti. İngiltere Başbakanı David Cameron ise, Moskova’ya karşı korunan yaptırımların devam edilebileceğine değinerek, bir ülkeye uygulanan yaptırımların diğer ülkeler üzerinde de etkili olduğunu kaydetti.
Öte yandan Irak ve Nijerya liderlerinin de görüşmelere çağrıldığı bildirildi. Irak Başbakanı Haydar El Abadi’nin, Irak topraklarının bir kısmını kontrol eden IŞİD’e karşı Washington destekli operasyonların gerçekleştirilmesi konularını görüşmek üzere ABD Başkanı Obama ile baş başa bir araya gelebileceği kaydedildi.
Nijerya Cumhurbaşkanı Muhammadu Buhari’nin ise Boko Haram’a karşı verilen mücadelede G7 liderlerinden destek isteyeceği belirtildi.