Güney Kıbrıs’ta, geçtiğimiz günlerde 26 yaşındaki bir Lübnanlı’nın tasarrufunda ele geçirilen büyük miktarda amonyum nitrat konusunda, Rum Polis Genel Müdürlüğü’nde toplantılar yapıldığı haber verildi.
Toplantılarda, amonyum nitrat içeren malzemenin ne yapılacağına ilişkin bütün senaryoların gözden geçirildiğini yazan Alithia Gazetesi, ele alınan senaryolar arasında, amonyum nitratın güvenli bir yere götürülmesi ve muhafaza edilmesi, aynı zamanda böyle bir şeye karar verilmesi durumunda, imha edilmesi yöntemlerinin gözden geçirildiğini kaydetti. Elindeki bilgilere dayanarak, 26 yaşındaki Lübnanlının, Lübnanlı başka bir şahsa ait olan evin bodrumunda bulunan amonyum nitratla herhangi bir ilişkisi olmadığında ısrarcı olduğunu kaydeden gazete, evin sahibinin ise yurt dışında olduğunun düşünüldüğünü ve sorgulanması için henüz yerinin tespit edilemediğini belirtti. Lübnanlı şahsın kısa zaman önce Güney Kıbrıs’a geldiğini yazan gazete, bahse konu şahsın hareketlerinin İsrail gizli servisleri tarafından şüpheli olarak addedildiğini ve İsrail gizli servislerinin bu konuda Rum polisiyle işbirliğinde bulunduğunu ifade etti. Lübnanlının tutukluluk emrinin önümüzdeki cuma günü sona ereceğini kaydeden gazete, tutukluluk süresinin uzatılması için bahse konu şahsın yeniden mahkemeye sevkinin beklendiğini ekledi.
Simerini gazetesi ise “Amonyum Baş Ağrısı” başlıklı haberinde, miktarının beş ton olduğunu belirttiği amonyum nitratın kaderi konusunda, Polis saflarında kaygı hüküm sürdüğünü yazdı. Polisin amonyum nitrat konusunda henüz bir karar almadığını yazan gazete, İsrail gizli servisleriyle istişare yapılarak, Lübnanlı aleyhinde mahkemede dava açılıp açılmayacağına karar verileceğini belirtti. Politis gazetesi ise “Teröristlerin İstasyonu” başlıklı haberinde, Hizbullah terör örgütüyle bağlantısı olduğu düşünülen 26 yaşındaki Lübnanlının tutuklanması meselesinin, terör örgütü üyelerinin adada faaliyette bulundukları veya Kıbrıs’ı Avrupa’ya geçiş yapmak için bir merkez olarak kullandıkları endişelerini yeniden gündeme getirdiğini yazdı. İsrail Hükümetinin, İsrail Başbakanı ve Savunma Bakanı aracılığıyla, meselenin arkasında Lübnanlı bir terör örgütünün bulunduğundan emin olduğunu dile getirdiğini yazan gazete, ancak tutuklanan Lübnanlı şahsın Güney Kıbrıs’taki Lübnan hedeflerini vurmayı planlayıp planlamadığı ve eğer vurmayı planlıyorsa da bu hedeflerin ne olduğunun ise henüz netlik kazanmadığını belirtti.
Gazeteye göre, İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu, 26 yaşındaki Lübnanlı şahsın arkasında Hizbullah’ın bulunduğunu belirterek, İran’ın Hizbullah’ı “pis işleri için kullandığından” söz etti. Habere göre, İsrail Savunma Bakanı Moşe Yalon ise konuyla ilgili açıklamasında, Güney Kıbrıs’ta tespit edilen amonyum nitratın bomba yapımı için kullanılmasının planlandığını söyledi. Gazete geçmişte yayımlanan ve “Hizbullah’ın Rum kesiminde yasadışı tesisler muhafaza ettiğinden bahsedilen” haberin yanı sıra, “IŞİD örgütünün, terörist faaliyetlerini Güney Kıbrıs’a da yaymaya çalıştığına” dair haberini de anımsattı.