İsviçre’de dün akşam saatlerinde tamamlanması beklenen İran’ın nükleer görüşmelerinin uzatıldığı ve görüşmelerin bugün de devam edeceği bildirildi.
İsviçre’nin Lozan kentinde BM Güvenlik Konseyi’nin 5 üye ülkesi ve İran ile yürütülen müzakereler kapsamında dün taslak anlaşmada uzlaşmaya varılması bekleniyordu. Ancak dün gece geç saatlere kadar devam eden görüşmelerde neticeye varılamadığı ve bu nedenle uzatıldığı, bugün de görüşmelere devam edileceği bildirildi.
Rusya Dışişleri Bakanı Sergei Lavrov, dün gerçekleştirilen görüşmelere ilişkin yaptığı açıklamada, durumun oldukça iyi ve gelecek vadettiğini söyledi. ABD adına açıklama yapan Marie Harf ise, halen birkaç zor konuların olduğunu kaydetti. İranlı temsilci de, dakikaları saymadıklarını kaydederek, “Müzakereler, çözümler bulunduğunda tamamlanacaktır” dedi.
Dünya liderleri, yaptırımların iptal edilmesi karşılığında İran’ın nükleer programının kısıtlanmasını istiyor. ABD, İngiltere, Fransa, Çin ve Almanya’nın oluşturduğu P5+1 grubu, İran’ın bir yıldan daha az bir süre içerisinde nükleer silah üretemeyeceğinden emin olmak için görüşmeler gerçekleştiriyor.