Kıbrıs Rum Kesimindeki evinde 2 ton amonyum nitrat bulunduğu gerekçesiyle Rum polisi tarafından gözaltına alınan 26 yaşındaki Lübnanlının, Hizbullah terör örgütüyle bağlantısı bulunduğu ortaya çıktı.
Alithia gazetesi, Lübnanlının İran’daki “Devrim Muhafızları” ordusunda eğitim gördüğünü; Kanada pasaportu sahibi olduğunu, adaya 10 gün önce giriş yaptığını ve Rum polisinin, şahsın evinde tedbir amaçlı arama yaptığını yazdı. Gazete, polisin, birkaç gün önce, arama emriyle söz konusu şahsın iki katlı evinde arama yaptığını ve başka kimyasallarla karıştığında tesir gücü yüksek patlayıcıya dönüşen, 420 kasa içerisindeki 67 bin ambalaj içerisinde toplam 2 ton amonyum nitrat bulduğunu kaydetti. Habere göre Rum Polisi Basın Sözcüsü Andreas Angelidis, konuyla ilgili dünkü açıklamasında, tüm olasılıkları araştırdıklarını ve INTERPOL, EUROPOL ve diğer kurumlarla sürekli bağlantı içerisinde olduklarını söyledi. Angelidis, konuyla ilgili soruşturmanın hızla ilerlediğini; tüm delil ve bilgilerin değerlendirildiğini ve bu meselenin “oldukça ciddi” addedildiğini belirtti. Şahsın 8 gün süreyle gözaltına alındığını ifade eden Angelidis, şahsın ifadesinde birtakım iddialar ortaya attığını ve bunların da araştırılmakta olduğunu söyledi.
NETANYAHU’DAN İRAN’A AMONYUM NİTRAT TEPKİSİ
Gazete İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu’nun, Güney Kıbrıs’ta bulunan “2,5 ton amonyum nitratla” ilgili İran’a ateş püskürdüğünü yazdı. Habere göre Netanyahu, İran’ı Orta Doğu, Asya, Avrupa ve Amerika’daki terör eylemlerini, terör altyapısı oluşturarak finanse etmekle suçladı ve Güney Kıbrıs’ta tutuklanan Lübnanlı teröristin buna kanıt teşkil ettiğini belirtti. Gazete, İsrail’de yayımlanan “Jerusalem Post” gazetesinin haberine dayanarak, İsrail makamlarının, Güney Kıbrıs’taki durumla ilgili, İran’ın İsrail aleyhinde terör eylemi planları bulunduğu değerlendirmesi yaptığını yazdı.
“TEK KELİME KONUŞMUYOR, TUTULDUĞU NEZARETHANEDE HER GÜN DUA EDİYOR”
Fileleftheros gazetesi de, Lübnanlının polisin tüm ısrarlarına rağmen tek kelime konuşmadığını; kendisine yöneltilen KKTC’den Güney Kıbrıs’a geçip geçmediği sorusuna da yanıt vermediğini ve tutulduğu nezarethanede her gün birçok kez dua ettiğinin görüldüğünü yazdı. Gazete, Lübnanlının evinde bulunan 2 ton amonyum nitratın şu an polis koruması altında olduğu bilgisini de verirken, devamında Angelidis’in açıklamalarını aktardı.
Simerini gazetesi ise Lübnanlının evinde bulunan amonyum nitrat miktarını 5 ton olarak verdi.