KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ve Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in Kıbrıs sorununun çözümü müzakereleri çerçevesinde dün gerçekleştirdikleri ilk resmi görüşme ve ardından yapılan açıklamalar, Rum basınında geniş yer bulurken; KKTC’den Güney Kıbrıs’a gidiş gelişlerde vize uygulamasının kaldırıldığı haberi yankı buldu.
Politis gazetesi manşetten; “ ‘Vize’ Olmaksızın Ortak Yolculuk - Müzakereciler Uzlaşma ve Uzlaşmazlık Noktalarını İçeren Belge Hazırlıyor” başlıkları altında verdiği haberinde, Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ve Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in ilk resmi görüşmelerini dün çok olumlu bir havada gerçekleştirdiklerini yazdı. Gazete, dört saat süren Akıncı-Anastasiadis görüşmesinin ardından ilk güven yaratıcı önlemlerin (GYÖ) açıklandığını ve Akıncı’nın, KKTC’den Güney Kıbrıs’a geçişlerde uygulanan vize işleminin dün gece yarısından itibaren kaldırıldığını duyurmasının sürpriz olduğunu yazdı.
Anastasiadis’in dünkü görüşmede Beşparmak Dağları’nda bulunan 28 mayın tarlasının yerini gösteren belgeyi ilettiğini yazan gazete, iki liderin, sosyal etkinlikler düzenleyecek bir de komite kurulması konusunda karar aldığını aktardı.
Tarafların müzakerecileri Özdil Nami ve Andreas Mavroyannis’in, liderlerin ele alacakları başka GYÖ’ler de hazırlamalarının beklendiğini belirten gazete, görüşme sonrasında BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide ve Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın yaptıkları açıklamalara da yer verdi.
Fileleftheros gazetesi; “GYÖ’lerin ve Uzlaşıların Değerlendirilmesi - Vize Ankara Aracılığıyla Kalktı - Barikatlardaki Sistem Türk Askerince Kontrol Ediliyor - Anastasiadis: Günlük Hayat İçin GYÖ’ler” başlıkları altında verdiği haberinde, Akıncı ve Anastasiadis’in dün gerçekleştirdikleri ilk görüşmenin ardından müzakerecilerin de şu ana kadar müzakerelerde üretilen unsurları değerlendirmeye başladıklarını yazdı.
Gazete, uzlaşı ve uzlaşmazlık noktalarının ilk değerlendirilmesinin tamamlanmasının ardından beklemede olan konularda müzakerelerin başlayacağını belirtirken, dünkü Akıncı-Anastasiadis görüşmesinde sürece ilişkin unsurların belirlendiğini, ancak öze ilişkin de görüşme yapıldığını yazdı.
Eide’nin dünkü görüşmede 11 Şubat ortak açıklamasına özellikle değinerek, tarafların bunu müzakere temeli olarak kabul ettiğini vurguladığını belirten gazete, Anastasiadis’in ise anlaşmaya varılana kadar süreci sürdürme kararlılığını ortaya koyduğunu aktardı.
Anastasiadis’in 28 mayın tarlasının yerini gösteren haritayı Akıncı’ya teslim ettiğini, Akıncı’nın ise KKTC’den Güney’e geçişlerde vize uygulamasının kaldırılacağı bilgisini verdiğini yazan gazete, sınır kapılarındaki görevlilerin KKTC Hükümeti’ne değil Türk askerine bağlı olduklarını, bu yüzden de bu kararın Türkiye tarafından alınmış olduğunun düşünüldüğünü iddia etti.
Gazete, Anastasiadis ve Akıncı’nın ayda iki kez görüşme kararı aldıklarını ve ilk resmi görüşmenin 28 Mayıs tarihinde yapılacağını belirtirken, bunun öncesinde ise 23 Mayıs’ta liderlerin eşleriyle birlikte sosyal içerikli görüşme yapacaklarını, bu görüşmenin şekli ve saatinin ise önümüzdeki günlerde açıklanmasının beklendiğini aktardı.
Rum Yönetimi Başkanı Anastasiadis’in görüşme sonrası yaptığı açıklamada, “ortamın çok olumlu olduğunu ve müzakerecilere, günlük hayata ilişkin önlemleri çalışmaları talimatı verildiğini” söylediğini yazan gazete, Akıncı’nın açıklamalarına da yer verdi.
BİDEN KUTLADI
Gazete ayrıca, ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden’in dün sosyal medyadan yaptığı açıklamada, müzakerelerin yeniden başlamasını kutladığını da aktardı.
Diğer gazeteler ise konuya ilişkin haberlerini şu başlıklarla yansıttılar:
Alithia: “Anastasiadis-Akıncı Arasında Ziyaret Teatisi - Gelecek Cumartesi Sosyal Nitelikli Görüşme - Kıbrıslı Rumlar İçin Barikatlarda Vize Kalkıyor - Herkes Memnun”.
Simerini: “Çözüm İçin Hızlanma - Anastasiadis’in GYÖ’lerine Karşılık Akıncı’dan Kıbrıslı Rumların Vizesiz Geçiş Hediyesi”.
Haravgi: “Ortak Vizyon Federal Kıbrıs - GYÖ’ler İyi, Hedef Bütünlüklü Çözüm”.