KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Kırgızistan’dan Ata Yurt Partisi Grup Lideri Dasatbek Djumabekov ve KKTC Kırgızistan Temsilcisi Tayseer Al-Shanaleh’i kabul etti.
Ata Yurt Partisi Milletvekili Dasatbek Djumabekov kabulde Akıncı’ya yeni görevinde başarı dileyerek, KKTC halkına hayırlı olmasını temenni etti. Djumabekov, KKTC ile parlamentolar arası bir dostluk grubu kurmak istediklerini ama bunu milletvekillerine gelen baskıdan dolayı yapamadıklarını anlattı. KKTC halkıyla dil, din birlikteliği olduğunu anlatan Djumabekov, yüreklerin bir olduğu zaman mesafelerin bir önemi kalmadığını ve Türk dünyasının kısa bir süre sonra birlik olacağını, KKTC’yi de bu birliğin içerisinde görmek istediklerini söyledi.
KKTC Kırgızistan Temsilcisi Tayseer Al Shanableh de ilk defa Kırgızistan’da bir Kıbrıs Türk haftası düzenlediklerini, fakat organizasyonun yapılacağı salonun son gün iptal edildiğini ve kendilerinin alternatif bir salon bularak günü gerçekleştirdiklerini anlattı. KKTC’ye gelmemeleri için Kırgız milletvekillerine çeşitli baskılar yapıldığını da kaydeden Al Shanableh buna karşın Djumabekov’un bu baskılara boyun eğmeyerek bir cesaret örneği gösterdiğini belirtti.
Cumhurbaşkanı Akıncı, kardeş ülke Kırgızistan’dan konuk Djumabekov’u Adada görmekten duyduğu memnuniyeti dile getirerek, Adada yıllardan bu yana bir çözüm için uğraş verirken, bunun yanında halkların birbiriyle temasına da önem verdiklerini kaydetti. Kırgızistan KKTC’yi tanımıyor olsa bile iki halkın dayanışmasının önemine işaret eden Akıncı, KKTC Dostluk Grubu kurulursa bu ilişkilerin daha ileri seviyeye taşınacağına inandığını söyledi. Akıncı bunun Kıbrıs’taki çözüm çabalarına da güç vereceğini ifade ederek, “Gönül kapımız sizlere hep açıktır” ifadelerini kullandı. Daha sonra konukları tarafından Akıncı’ya Kırgız milli giysileri cepken ve kalpak giydirildi.