Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Hasan Taçoy’la protokol imzalamak amacı ile bugün saat 10.30’da Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne gelen Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Feridun Bilgin temaslarına başladı. Bilgin, Ada’ya gelişinin ardından ilk olarak Cumhuriyet Meclisi’ne giderek, Cumhurbaşkanı Vekili ve Meclis Başkanı Sibel Siber tarafından kabul edildi.
Bilgin’e kabulde Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Hasan Taçoy ile Türkiye’nin Lefkoşa Büyükelçisi Halil İbrahim Akça eşlik etti. Cumhurbaşkanı Vekili ve Meclis Başkanı Sibel Siber kabulde yaptığı konuşmada, amaçlarının ülkedeki yaşam kalitesini artırmak, ekonomik gelişmeyi sağlamak olduğunu kaydetti.
“Bu nedenle bu konularda yapılan işbirliği, kalkınma ve insanlarımızın daha huzurlu daha rahat yaşaması için yapılan bütün projeler bizi hepimizi mutlu eder. İnsanımızın mutluluğu bizim mutluluğumuzdur” diyen Siber, bu gibi projelerin devam etmesi ve çalışmaların başarılı olması temennisinde bulundu.
Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Feridun Bilgin de kabulde yaptığı konuşmada, KKTC ile olan ilişkilerinin herhangi bir başka ülke ile kıyaslanamayacak kadar köklü ve özel olduğunu söyledi. Bilgin, KKTC’nin gelişip güçlenmesi için, hayata geçirilen ve geçirilecek olan büyük çaplı projelerin, sağlam ve dinamik bir ekonomik yapıyı da güçlendireceğini kaydetti.
Bilgin, “Bu bağlamada ülkelerimiz arasında gerçekleştirilen ekonomik ve teknik işbirliği çerçevesindeki sürdürülebilir ekonomiye geçiş programı sürecine girmiş bulunuyoruz. Bu programla KKTC halkının refah seviyesinin artırılması, sürdürülebilir ve rekabet edilebilir bir yapının oluşturulması, istihdamın artırılması, dışa bağımlılığın azalması gibi önemli konular hedefliyoruz. Bu hedefleri hayata geçirmek için, iki ülkenin Bakanlıkları olarak karşılıklı önemli projeler gerçekleştiriyoruz" dedi.
Bu bağlamda ortak bir komite kurulduğunu ve bu komitenin toplantılarına devam ettiğini de da belirten Bilgin, bu anlamda 2012 ve 2020 KKTC Karayolları Master Plan Uygulama Projesi, Gemi Trafik Yönetim Projesi, Kıyı Emniyetinin Sağlanmasına Yönelik İşbirliği Projesi gibi bazı projeler yürüttüklerini anlatı. Bakanlık olarak gerek bugün yürürlükte olan projeler, gerekse ilgili KKTC kurum ve kuruluşlarının destek ve taleplerinde her zaman yardım ve desteğe hazır olduklarını söyleyen Bilgin, "Bakanlıklar olarak karşılıklı bugüne kadar yaptığımız projelerdeki gerçekleşmeleri gözden geçirip, geleceğe yönelik projeleri de tekrar ele alma fırsatımız olacak. Sivil havacılık alanındaki işbirliği protokolünde bir tadilat yapacağımızı umuyorum. Bundan sonraki çalışmalarımız her iki ülkenin işbirliğine ve kalkınmasına yardımcı olsun" diye konuştu.