KKTC’de 19 Nisan Pazar günü yapılacak Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde son haftaya girildi.
Kuzey Kıbrıs Türk halkı, 19 Nisan Pazar günü 5 yıl boyunca görev yapacak Cumhurbaşkanı’nı seçmek üzere sandık başına gidecek. Pazar günü yapılacak seçimlerde 693 sandıkta oy kullanacak 176 bin 912 seçmenin 55 bin 763’ü Lefkoşa, 45 bin 992’si Gazimağusa, 35 bin 397’si Girne, 20 bin 809’u Güzelyurt, 18 bin 951’inin ise İskele ilçesinde kayıtlı olduğu belirlendi. KKTC Cumhurbaşkanlığı seçiminde 5’i bağımsız 7 adayın yarışacağı kaydedilirken, 24 Mart’ta başlayan seçim propagandası 18 Nisan Cumartesi akşamı sona erecek.
Yüksek Seçim Kurulu’nda çekilen kurayla belirlenen Cumhurbaşkanı adayları oy pusulasında ise birinci sırada Mustafa Onurer (Kıbrıs Sosyalist Partisi), ikinci sırada Sibel Siber (Cumhuriyetçi Türk Partisi), üçüncü sırada Kudret Özersay (bağımsız), dördüncü sırada Derviş Eroğlu (bağımsız), beşinci sırada Mustafa Ulaş (bağımsız), altıncı sırada Mustafa Akıncı (bağımsız) ve yedinci sırada Arif Salih Kırdağ (bağımsız) yer alacak.
CUMHURBAŞKANI SEÇİLEMEZSE SEÇİM İKİNCİ TURA KALACAK
Anayasa’nın 99. maddesine göre, Cumhurbaşkanı seçilebilmek için seçimde kullanılan geçerli oyların yüzde 50’sinden fazlasını almak gerekiyor. Adaylardan hiçbiri bu oy oranına ulaşamazsa seçim ikinci tura kalacak ve 26 Nisan Pazar günü en çok oyu alan iki aday arasında seçim yapılacak.
Adaylar, vatandaşlarla birebir iletişim kurdukları köy, bölge ve sivil toplum örgütlerine ziyaretler ve toplantılarına ek olarak medya yoluyla da propagandalarını sürdürüyor. Sosyal medya kanalıyla yapılan propagandanın bu seçimde daha yaygın kullanılması dikkat çekerken, adaylar hazırladıkları web siteleri aracılığıyla seçmenlerine mesajlarını iletiyor. Propaganda sürecinde adayların söylemlerinin Kıbrıs sorunuyla sınırlı kalmadığı, Cumhurbaşkanı’nın diğer yetkileri ve iç konularla ilgili birçok vaadin dile getirildiği görülüyor. Bazı adaylar, son haftaya girilirken miting de düzenleyecek. Şu ana kadar kesinleşen program ve tarih sırasına göre TDP ve BKP’nin desteklediği bağımsız aday Mustafa Akıncı, 14 Nisan Salı akşamı saat 19.30’da Lefkoşa İnönü Meydanı’nda “Cevap Meydanda” sloganıyla şölen düzenleyecek. UBP ile DP-UG’nin desteklediği bağımsız aday Derviş Eroğlu, ilk meydan mitingini 15 Nisan Çarşamba akşamı Gazimağusa Namık Kemal Meydanı’nda yapacak. Eroğlu’nun diğer mitingi ise 17 Nisan Cuma akşamı başkent Lefkoşa’da Sarayönü Meydanı’nda yapılacak. Her iki mitingin saati de önümüzdeki günlerde duyurulacak.
CTP adayı Sibel Siber de başkent Lefkoşa’da 17 Nisan Cuma akşamı mitinge hazırlanıyor. Siber’in mitingi İnönü Meydanı’nda saat 19.30’da “Kıbrıs’ın Enerjisi Var, Birleşiriz” sloganıyla gerçekleştirilecek. Propaganda sürecinde Derviş Eroğlu “Tabii ki Eroğlu” ana sloganını kullanırken, Mustafa Akıncı “Cevap Akıncı”, Sibel Siber “Bu bir ilk, bu yeni bir enerji”, Kudret Özersay “En iyisi/siz seçin”, Mustafa Onurer “Egemen halk, bağımsız Kıbrıs” ana sloganlarını kullanıyor. Geçtiğimiz yılki yerel seçimde "Bu da mı gol değil" sloganıyla dikkat çeken Arif Salih Kırdağ ise, Cumhurbaşkanlığı seçimi kampanyası için "Yeni dünya, yeni lider" sloganını; kampanya logosu olarak da yeni dünya meyvesini seçti. Bağımsız adaylardan Mustafa Ulaş ise, “Çözüm olsun ya da olmasın önemli olan insan” sloganıyla propaganda çalışmalarını medya kanalıyla ve ziyaret ettiği yerlerde sürdürüyor.
LEFKE’DE MUHTARLIK SEÇİMİ DE YAPILACAK
19 Nisan’da Cumhurbaşkanlığı seçimi yanında sadece Lefke’de muhtar seçimi de yapılacak. Oy pusulasında Cumali Karakuş birinci, Tamer Dayıoğlu ikinci, Turgay Özersoy üçüncü, Şerife Nilgün Tahsildaroğulları dördüncü, Zihni Özberk ise beşinci sırada olacak. Bazı yerleşim birimlerinde boş olan ihtiyar heyeti üyelikleri için yeterli sayıda başvuru yapıldığı için YSK başvuran adayları seçilmiş ilan etmişti.