KKTC’de dün gerçekleştirilen Cumhurbaşkanlığı seçimleri, Rum basınında gerek manşetlerde gerekse iç sayfalarda geniş yer buldu.
Rum gazeteleri, KKTC’de dün yapılan Cumhurbaşkanlığı seçiminin ilk turda en çok oy olan iki aday bağımsız Derviş Eroğlu ile Mustafa Akıncı’nın yarışacağı ikinci tura kaldığını yazdılar. KKTC Cumhurbaşkanlığı seçim haberini “Çekimser (katılmayanlar) ve Özersay Büyük Ölçüde Kıbrıs Türk Lideri Olarak Değerlendiriliyor- Akıncı’ya Oy, Kıbrıslı Türklerden Barış Adımı-Çok Az Farkla Eroğlu Birinci- CTP İkinci Turda Akıncı’ya Yönelmeyi Görüyor- İkinci Turda Eroğlu ve Akıncı, Siber Hayal Kırıklığı, Özersay Fırladı” başlıklarıyla aktaran Politis gazetesi, bağımsız aday Mustafa Akıncı’yı destekleyenlerin seçim sonuçlarının ardından kutlama yaptığına, Özersay’ın öngörülenden fazla oy aldığına ve seçime katılım oranının az olduğuna dikkati çekti.
Alithia gazetesi ise haberi “Akıncı, Eroğlu’ndan bir Nefes Uzaklıkta- Devrilmenin Eşiğinde- Barış İçin Çalışmaya Hazır-Akıncı’dan Dinamik Zafer-Eroğlu Çözüm İstediği Konusunda İkna Edemedi” başlıklarıyla aktardı.
Simerini gazetesi de, “Sağ (Eroğlu) ve Sol (Akıncı) Çatışmasına Doğru- KKTC’de İkinci Tur-Korku Filmi-Akıncı’dan Büyük Devirme- Kuzey’de İkinci Turda Korku Filmi Gelişecek” başlıklarını kullanırken, seçimlerin ilk tur sonuçlarının Akıncı’nın zaferi ve büyük bir devirme olarak nitelendirildiğini yazdı. Gazete, daha önce 2. Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat’ın başkanlığını yürüttüğü CTP’nin destek verdiği Sibel Siber’in büyük bir yenilgi aldığını, Kudret Özersay’ın ise Eroğlu’nun oylarını da aldığını belirtti.
Haravgi gazetesi, “Umudu Güçlendiren Devirmeler” başlığı altında KKTC’de dün yapılan seçimlere değindi ve seçimlerin ardından KKTC’de yeni bir sahnenin şekillenmekte olduğu yorumunu yaptı. Gazete, Mustafa Akıncı’nın CTP adayı Sibel Siber’i geçtiğine dikkati çekerek, Akıncı’nın ikinci tur için ümit mesajı gönderdiğini yazdı.
Fileleftheros gazetesi ise seçim haberlerini “Devirmelerle Seçimler-Kayıp Eroğlu, Akıncı ile Birlikte İkinci Turda, Siber İçin Yenilgi- Özersay Sürpriz” başlıkları ile aktardı. Gazete, KKTC’deki Cumhurbaşkanlığı seçim sonuçlarının devirmeler ve sürprizlerle nitelendirildiğini belirtti. Gazete, seçim sonuçlarının Kıbrıs sorunu için de mesaj yolladığını, ayrıca KKTC’deki partisel-siyasi sahnede “yeni devirmeleri” beraberinde getireceğini yazdı.