KKTC’de cumhurbaşkanlığı seçim sonuçlarının açıklanmasının ardından, Kıbrıs halkı cumhurbaşkanı seçilen Akıncı’dan ülkeye ve adaya kalıcı barış getirmesini ve halkın haklarının korunmasını istedi.
KKTC’de geçtiğimiz hafta yapılan cumhurbaşkanlığı seçiminde hiçbir adayın yüzde 50 üzerinde oy alamaması üzerine dün seçimlerin ikinci turu yapılmıştı. İlk turda en yüksek oyu alarak ikinci tura kalan Bağımsız adaylar Derviş Eroğlu ve Mustafa Akıncı’nın yarıştığı seçimden Akıncı galip çıkmayı başardı. KKTC’de seçimin ardından hayat yavaş yavaş normale dönerken, Kuzey Kıbrıs halkı yeni Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’dan ülkeye ve adaya kalıcı barış getirmesi, vatandaşların haklarını koruması talebinde bulundu. Kıbrıs’ta yaşan bir vatandaş, Akıncı’yı tebrik ederek, “Ayrıca ülkemizde seçim dönemi içinde halkın demokratik şekilde sandığa gitmesi nedeniyle memnun olduğumu ifade etmek istiyorum. Bu arada yeni cumhurbaşkanımızdan beklentim, masada Kuzey Kıbrıs’ta yaşayan tüm vatandaşların haklarını koruması olacaktır. Mevcut siyasi sistemin değişip halka yeni siyasi düzenin oluşması için çalışmaları acilen başlatmasını bekliyorum. Bu arada Türkiye Cumhuriyeti hükümeti ve devletleriyle her zaman temas içerisinde olmasını diliyoruz” dedi. Bir diğer vatandaş hayırlı olmasını dileyerek, “Memlekete, millete hayırlı olsun. Bizi savunmasını bekleriz, haklarımızın korunmasını isteriz. Rumlarla kimse barış yapamaz, Rumlar asla bizi kabul etmez. Onlar bizimle beraber kağıda imza atmaz. Katiyen Rumlarla barış olmaz” ifadelerini kullandı.
Seçimlerde oy kullanan bir vatandaş değişiklik olmasını temenni ederek, “Eski yaşantıdan halk bıktı biraz yenilik ister, halk biraz saygı ister. Halkın beklediği çok güzellikler var. Onların bir kaçı olsun derse her zaman başta kalabilir” dedi.
Kıbrıslı bir vatandaş barışın sağlanmasının kolay olmayacağını kaydederek, “Barış biraz zor. Daha uzun gider. Rum’un yanaşması yok. Rum AB’den yardım alır, yanaşmaz. Yapamayan liderlere göre beklentimiz var. Dürüst adamdır. Tabi Eroğlu da bu millete yardım etti. Fakiri giydirdi, yardım severdir. Yani kötü bir insan değildi” açıklamasını yaptı.
SEÇİM SONUÇLARI KKTC BASININDA
KKTC’de yayınlanan Bakış gazetesi “KKTC’nin 4. Cumhurbaşkanı sayın Mustafa Akıncıyı Saygıyla Selamlıyoruz” , Güneş gazetesi “Seçimler Sonuçlandı”, Havadis “Statüko Devrildi” haberlerini manşetleri ile verdi. Kıbrıs Postası, sonuçların açıklanmasının ardından cumhurbaşkanı seçilen Mustafa Akıncı’nın halkı selamladığı fotoğraf altına “Kesin Zafer”, aynı sayfada Derviş Eroğlu’nun fotoğraf altına ise “Asil Veda” başlığını kullandı. Kıbrıs gazetesi, “Cumhurbaşkanı Akıncı” manşetini kullanarak, Akıncı’nın yeni cumhurbaşkanı seçildiğini ilan etti. Star gazetesi, haberini “Halk Değişim Dedi” manşeti ile kullanırken Akıncı’nın zafer konuşması sırasında halkı selamlamasında dair fotoğrafı kullandı. Yeni Düzen gazetesi ise, tam sayfa üzerinde Akıncı ve Eroğlu’nun fotoğrafı üzerinde “Bir Dönemim Sonu” manşeti ile “ Çünkü vatan, millet, bayrak söylemi bir yere kadardı; ’hain’ masalları çürür, ‘korku’ dağları aşılır, ‘nefret’ söylemleri devrilir, ‘hamaset’ yenilirdi. Yeni dünya dilinde özgürlüklere, geleceğe, farklı bir zihniyete yer vardı” ifadelerini kullandı.