1998-1999 Kosova savaşında cinsel şiddete maruz kalan kadınlara destek amacıyla Priştine’de ilginç bir organizasyona imza atıldı.
Kosova Cumhurbaşkanı Atifete Jahjaga’nın katılımıyla gerçekleşen organizasyon çerçevesinde Kosovalı kadınlar, en güzel giysilerini, cinsel şiddet mağduru kadınlarla ilgili olarak çok büyük bir sanat programında kullanılmak üzere hediye etti. Entari ve diğer giyecekleri hediye edenler arasında ABD’nin Priştine Büyükelçisi Tracey Ann Jacobson, Kosovalı kadın siyasiler ve kültür sanat dünyasından kadınlar yer aldı. “Seni düşünüyorum” sloganı altında Priştine’nin ana meydanlarından birinde tertiplenen hayırsever eylem, Kosova Cumhurbaşkanı Atifete Jahjaga’nın başkanlığını yaptığı Kosova Savaşı’nda Cinsel Şiddete Uğrayan Ulusal Konsey tarafından örgütlendi.
Kosovalı kadınlar tarafından büyük ilgi görmesinden dolayı mutuluğunu dile getiren Cumhurbaşkanı Atifete Jahjaga, yaptığı açıklamada, bu organizasyon ile sadece Kosova vatandaşlarına değil bölge ve daha geniş çapta ülkelere mesaj vermeyi amaçladıklarını belirtti. Savaş esnasında cinsel şiddete maruz kalan kadınların suçsuz olduklarını kanıtlamak için sanatsal bir organizasyona imza attıklarını kaydeden Cumhurbaşkanı Jahjaga, “Biz, cinsel şiddet görmüş kadınlarla bir ve beraberiz. Mağdur kadınların ruhsal huzur bulmaları için gerek kurumlar, gerekse toplum olarak tüm gerekenler yapılacaktır” ifadelerini kullandı.
Organizasyona sanatsal özellik katan Kosova’nın ünlü sanatçısı Alketa Xhafa-Mripa da yaptığı açıklamada, bu eylem ile cinsel şiddete uğramış kadınların suçsuzluğunu ispatlamayı hedeflediklerini söyledi. Kosova toplumunun bu organizasyona çok büyük destek verdiğini kaydeden Mripa, 6 Haziran tarihine kadar 5-6 bin giysinin toplanacağına inandığını söyledi.
Toplanan entari ve giysiler Priştine’de düzenlenecek sanatsal program çerçevesinde sergilenerek, mağdur Kosova kadınlarının suçsuzluğunu olduğu gibi sayısı 20 bin olduğu tahmin edilen cinsel şiddete uğramış kadınların, toplumun parçası olduğunu sembolize edecek.