Makedonya’da Arnavutlardan oluşan bir grup ile Makedon polisi arasında çıkan çatışmada 5 polis hayatını kaybetti, 30 polis yaralandı.
Makedon polisi tarafından ülkenin Kumanova şehrinde Arnavutların yoğun olarak yaşadığı mahallede bulan bazı evlerde yaşadığı tespit edilen silahlı gruplara yönelik operasyon düzenlendi. Operasyon sırasında Arnavutlardan oluşan bir grup ile Makedon polisi arasında çıkan çatışmada 5 Makedon polisinin hayatını kaybettiği, 30 polisin de yaralandığı açıklandı. Makedonya İçişleri Bakanı Gordana Jankulovska, geç saatlerde düzenlediği basın toplantısında, Makedonya için hayatlarını kaybeden polisleri kahraman ilan etti. Çatışmaların 16 saat aralıksız sürdüğünü kaydeden Jankulovska, terörist olarak tanımladığı silahlı gruplar ile polis arasında çıkan çatışmada 5 polisin öldüğü ve 30 polisin yaralandığını doğrulayarak, “Silahlı gruplarda yer alan kişilerin de hayatını kaybettiği konusunda bilgimiz var, fakat sayılarını henüz bilmiyoruz. Silahlı grupların bir komşu ülke ve Makedonya’dan olduğu bilgisine ulaştık. Polise farklı silahlardan ateş açtılar. Silahlı olduklarını fakat büyük miktarlarda cephaneye sahip olduklarını bilmiyorduk. Bir grup polise teslim oldu. Ardından ikinci grup da teslim oldu” dedi. Silahlı grupların teslim olmasına rağmen, tehlikenin devam ettiğini söyleyen İçişleri Bakanı Jankulovska, yardım ve yataklık şüphesiyle aralarında çocuk ve kadınların da yer aldığı 30’dan fazla kişinin gözaltına alındığını belirtti.
Dün sabah saat 05:00 sularında polis tarafından Arnavutların yaşadığı Kumanova’nın bir mahallesindeki bir kaç eve operasyon düzenlenmesiyle, o evlerdeki silahlı gruplar ile polis arasında şiddetli çatışma yaşandı. Şiddetli patlamaların yaşandığı mahallede, polis ile silahlı gruplar arasındaki çatışma şiddetlendi. Bunun üzerine Makedon polisi bazı evlerden halkı tahliye etti. Gün boyu süren çatışmaların sonunda Makedonya resmi makamlarının Kosova’dan geldiğini iddia ettiği silahlı gruplar polise teslim oldu. Makedonya’da Arnavutça yayın yapan haber siteleri de bu bilgiyi doğruladı. Silahlı grupların Makedonya’nın kurumlarına yönelik saldırı hazırlığı içinde oldukları iddia edildi. Alınan ihbar üzerine Makedonya polisi harekete geçti. Kumanova’dan 400 Arnavut’un Sırbistan’ın güneyindeki Arnavut bölgelerine geçtikleri açıklandı. Öt yandan Ulusal Kurtuluş Ordusu (UÇK- Ushtria Çlirimtare Kombëtare ) Makedonya polisine teslim olmadıklarını, savaşmaya devam ettiklerini, yazılı açıklama ile bildirdi. UÇK, Makedon makamlarının açıklamalarını asılsız olarak niteledi.