Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü’nün (OPEC) 167. olağan toplantısı, 12 üye ülke petrol bakanlarının katılımıyla örgütün Avusturya’nın başkenti Viyana’daki merkezinde bugün başladı. Örgütün gündeminde üretim kotası, düşen petrol fiyatları karşısındaki tutumu, İran’ın durumu ve ABD’de artan petrol üretimi ele alınıyor.
2014 Kasım ayındaki toplantıda üretimde kesintiye gidilmemesi kararı alan OPEC, 6 aylık dönem için günlük ortalama 30 milyon varil üretim kotası belirlemişti. Suudi Arabistan ve Irak’ın petrol üretimini artırmasıyla üretim günlük ortalama 31 milyon varilin üzerine çıkmıştı. OPEC’in 12 üyesinden 7’si üretim miktarının düşürülmesini beklerken, 4 ülke örgütün üretim kotasını düşürmesini istemiyor. Bir ülke henüz konu hakkında görüşünü açıklamadığı gelen haberler arasında yer alıyor.
OPEC olağan toplantısından çıkacak olan kota kararı öğleden sonra saat 16’da düzenlenecek bir basın toplantısıyla bildirilecek.
Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü, İran, Venezuela, Angola, Cezayir, Nijerya, Libya, Ekvador, Birleşik Arap Emirlikleri, Irak, Kuveyt, Katar ve Suudi Arabistan’dan oluşuyor.