Dünya Ekonomik Forumu’nun (WEF) Ortadoğu ve Kuzey Afrika Bölge toplantıları Ürdün’ün Ölüdeniz bölgesinde başladı. “Bölgede barış ve refahın sağlanabilmesi için devlet ve özel sektörün işbirliği" forumun ana konusunu oluşturuyor.
Bu yıl 16.’sı düzenlenen Dünya Ekonomik Forumu toplantılarına dünyanın 50 farkli ülkesinden hükümet, iş dünyası ve sivil toplum örgütü temsilcilerinden oluşan bin kişilik seçkin bir katılımcı iştirak ediyor. Forumun bu yılki toplantılarının ana konusunu, "Refah ve barışın sağlanabilmesi için kamu ve özel sektörün iş birliği" oluşturuyor. Bölge devletlerin ağırlıklı olarak iştirak ettiği toplantılarda bölgesel ekonomik gelişmeler, istihdam, girişimcilik ve rekabet gibi konular da çeşitli platformlarda tartışılacak.
Toplantılarda, Ortadogu bölgesindeki demokrasi girişmeleri ardından eskiye dönüşte yaşanılan iç kavgaların son bulması, geciktirilen reformların yapılabilmesi, terör ve radikalliğin yaygınlaşması gibi endişe verici konular üzerinde durulacak. Özelikle Ürdün, Mısır, Tunus ve Fas gibi ülkelerin önemli siyasetçilerinin toplantılarda konuşmacı olarak katılması ayrı bir boyut kazandıracak. Mısır’daki Sisi iktidarının uygulamaları, Suriye’de Esat yönetiminin katliamları, mültecilerin sorunları, İsrail-Filistin anlaşmazlığı, Libya’daki belirsizlik, terör örgütlerinin etkinlikleri oluşturdukları istikrarsızlıklar ve dünyayı ilgilendiren diğer genel sorunlar tartışılacak.
Forum 23 Mayıs tarihine kadar devam edecek. Foruma Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah El Sisi, Kosova Cumhurbaşkanı Atifete Jahjaga, Irak Cumhurbaşkan Yardımcısı Iyad Allawi, BM Mülteciler Yüksek Komiseri Antonio Guterres ve Irak Kürt Bölgeci Başkanı Mesud Barzani katılıyor.
Forumun açılışı yarın Ürdün Meliki Abdullah ile Dünya Ekonomik Forum Kurucusu Profesör Klaus Schwap tarafından yapılacak.