İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, İran’ın nükleer meselelerinde Türkiye’nin ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın verdiği destekten ötürü teşekkürlerini sunarak, “Lozan’da İran ile 5+1 ülkeleri arasında gerçekleştirilen görüşmelerin ulaşacağı sonuç İran-Türkiye iktisadi ilişkileri açısından çok faydalı olacaktır” dedi.
İran lideri Ruhani, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile gerçekleştirdikleri ortak basın toplantısında konuştu. Erdoğan ile çok ayrıntılı güzel bir toplantı yaptıklarını ve sonrasında da İkinci Ortak Yüksek Düzeyli İşbirliği Konseyi’ni gerçekleştirdiklerini anlatan Ruhani, “Bölgesel konularda ikili işbirliklerimiz hakkında görüşmelerde bulunduk. Pek çok konuda önemli uzlaşmalara, anlaşmalara vardık. İkili konularda, enerji, ulaştırma ve karşılıklı yatırımlar konularını görüştük. Her iki ülkede birden özel sektör yatırımları, aynı şekilde 3. ülkelerde de bu yatırımları ele aldık. Ekonomik konularda tercihli tarifeler ve tercihli ticaret anlaşmalarımız üzerinde konuştuk. Kültürel ilişkilerimizin geliştirilmesi konularını, üniversitelerle işbirliklerini, araştırma merkezleriyle işbirliklerini ele aldık” dedi.
Erdoğan ile görüşmelerinde sınır güvenliği konusunda da görüş alışverişlerinde bulunduklarını ifade eden Ruhani, daha güvenli sınırlara sahip olma, teröre karşı birlikte hareket etme ve sınırları koruma altına alma konusunda anlaşmaya varıldığını dile getirdi.
TİCARİ HEDEF 30 MİLYAR DOLAR
İki ülkenin ticari ilişkilerinin geçen yıl 14 milyar dolar civarında olduğunu belirten İranlı lider, “Bunu 30 milyar dolara çıkartmak istiyoruz ve bu hedefi takip ediyoruz. Bu toplantıdan önce gerçekleştirdiğimiz İşbirliği Konseyi’nde bunları tekrar gündeme getirdik ve pek çok hususu görüştük. Burada bir sonraki toplantıya kadar ortak komisyonlar tarafından burada konuşulan konuların ve üçüncü bir toplantıya kadar buradan elde edilecek neticelerin takip edilmesi konusunda da anlaşmaya vardık” ifadelerinde bulundu.
TÜRKİYE’YE TEŞEKKÜR
Ruhani, Cumhurbaşkanı Erdoğan’a ve Türkiye’ye özellikle nükleer meselelerde İran’ı destekledikleri için teşekkürlerini sunarak, “Lozan’da İran ile 5+1 ülkeleri arasında gerçekleştirilen görüşmelerin ulaşacağı sonuç İran-Türkiye iktisadi ilişkileri açısından çok faydalı olacaktır. Bundan sonraki süreçte sağlanacak kolaylıklarla daha fazla yatırım gerçekleşeceğini düşünüyorum” dedi.
“GÖRÜŞMELER HASSAS BİR DÖNEMDE YAPILDI”
Görüşmelerin çok hassas bir dönemde yapıldığını ifade eden İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, “Özellikle bölgesel sorunlar bakımından hassas bir noktadayız. Etrafımızda güvensizlik ve istikrarsızlık söz konusu. İki taraf olarak bunlara tahammül edemeyeceğimize yönelik resmi görüşlerimizi bildirdik. Birbirimize yardımcı olmak suretiyle üçüncü ülkelerin de katkılarıyla terörizme, aşırılıklara, radikalizme karşı mücadele kararlığımızı gösterdik. Bütün bölge ülkelerinin Müslüman halkları arasında kardeşlik ilişkilerinin sağlanmasına karar verdik” şeklinde konuştu.
“YEMEN’DEKİ SAVAŞ VE KAN AKIŞI DURSUN”
Erdoğan ile Irak’ta, Suriye’de ve Filistin’de yaşanan sorunların yanı sıra Yemen konusunda ayrıntılı bir görüşme yaptıklarını dile getiren Ruhani, “Bu konudaki açık görüşlerimizi ortaya koyduk ve ortak noktalara ulaştık. İki ülke olarak Yemen’deki savaşın ve dökülen kanın olabildiğince hızlı bir şekilde durmasını talep ediyoruz. Tam bir ateşkese ulaşılması konusunda üçüncü ülkelerin düzenledikleri saldırıların durdurulmasını talep ediyoruz ki bu bölgede yeniden ateşkesle istikrar, barış, huzur geri gelsin, bölgeye insani yardımlar ulaştırılsın. İki ülke olarak diğer bölgelerdeki ülkelerin de yardımlarıyla Yemen’de yaşanılan sorunları aşmayı ümit ediyor, Yemen’de mevcut sorunların çözülmesi yolunda barışa, istikrara ve emniyetin yanı sıra güvene giden yolda da başarıya ulaşmak istiyoruz” ifadelerinde bulundu.