Rusya Hava Kuvvetleri, 250 askeri helikopter ve 12 bin askerin katıldığı geniş kapsamlı hava tatbikatı başlattı.
Rusya Savunma Bakanlığı, Rusya Hava Kuvvetleri’nin 250 askeri helikopter ve 12 bin askerin katıldığı hava tatbikatının başladığını duyurdu. Açıklamada, 4 gün sürecek tatbikat, “sürpriz bir denetleme” olarak tanımlandı. NATO ve müttefiklerinin Kuzey Kutup Bölgesi’nde gerçekleştirdiği eğitim tatbikatı ile aynı gün başlayan tatbikatta, 700 silah ve çok sayıda askeri teçhizat kullanılıyor. Tatbikat sırasında Rusya’nın uzun menzilli savaş uçakları seyir füzeleriyle Rusya Federasyonu’na bağlı özerk Komi Cumhuriyeti’ndeki hedefleri vuracak.
Mevcut tatbikatın, birkaç ay sonra gerçekleştirilecek Center-2015 olarak bilinen daha geniş kapsamlı tatbikata hazırlık niteliği taşıdığı kaydedildi. Rusya son aylarda kuzey ülkeleri çevresinde, askeri helikopterler tarafından çeşitli hava ihlallerinin de aralarında bulunduğu hava faaliyetlerini arttırdığı gerekçesiyle eleştirilmişti.
Öte yandan, çok sayıda Avrupa ülkesi de Kuzey Kutbu’nda uzun zamandır planlanan hava tatbikatlarına başladı. NATO tarafından Norveç, İsveç ve Finlandiya bölgelerinde gerçekleştirilecek tatbikat 2 hafta sürecek ve 9 ülkenin katılacağı tatbikatta 115 savaş uçağı ve 3 bin 600 asker kullanılacak.
Norveç, İsveç, Finlandiya ve Danimarka Savunma Bakanları ile İzlanda Dışişleri Bakanı, Avrupa güvenliğine karşı en büyük tehdit olarak tanımladıkları Rusya’nın askeri saldırganlığına karşı Nisan ayında Ortak Bildiriyi imzalamışlardı.