Ebola salgınının etkilediği Sierre Leone’de kapatılan okullar 8 ay sonra yeniden eğitime başladı.
Ebola salgını nedeniyle eğitime ara verilen Sierra Leone’de 8 ay sonra 1.8 milyon öğrenci yeniden eğitime başladı. Ülkenin başkenti Freetown’un doğusunda bulunan Augustine İlkokulu’nda öğrencilerin yerel saatle 07:00 sıralarında okula gittikleri, öğrencilerle birlikte okula gelen ailelerin ise endişeli oldukları bildirildi. Okulun ilk gününde, sınıfa girmeden önce öğrencilerin ellerini sabunla yıkadığı ve vücut sıcaklıklarının kontrol edildiği belirtildi.
UNICEF’in Ebola’nın önlenmesi amacıyla 9 bin öğretmene özel eğitim verdiği ve öğretmenlerin de öğrencilere el yıkama ve düzenli olarak vücut ısısını kontrol etme gibi konularda eğitileceği kaydedildi. UNICEF’in Sierra Leone temsilcisi Roeland Monasch yaptığı açıklamada, “Bu durum, Sierra Leone’de hayatın normalleşmesinin önemli aşamasıdır. Ebola salgınından önce eğitimine devam öğrencilerin okula dönmesi önemlidir. Eğitim, ülkenin düzelme sürecinin kilit noktasıdır” dedi.
Öte yandan ülkede Ebola nedeniyle yeni vakaların görülmeye devam ettiği ancak vaka sayısının giderek azaldığı kaydedildi. Dünya Sağlık Örgütü’nün son belirlemelerine göre Sierre Leone’de 5 Nisan’a kadar son 1 hafta içerisinde sadece 9 vaka tespit edildi.
Sierra Leone hükümeti, ülkenin yanı sıra Gine ve Liberya’da olmak üzere toplamda 10 bin 500 kişinin Ebola salgı sonucu yaşamını yitirmesi nedeniyle Temmuz ayında acil durum ilan edilmişti. Sierra Leone’de yeni vaka görülme oranının yavaşlaması üzerine okulların yeniden açılarak eğitime devam edilmesi için 30 Mart tarihi kararlaştırılmış ancak yeni vakaların kısa sürede artması üzerine bu tarih 14 Nisan’a alınmıştı. Dünya Sağlık Örgütü, Sierra Leone’de 3 bin 800 kişinin salgın sonucunda hayatını kaybettiği açıklamıştı.