Belarus Devlet Başkanı Alexander Lukashenko, temasları kapsamında geldiği Tiflis’te Gürcistan Devlet Başkanı Giorgi Margvelaşvili ile baş başa görüşme gerçekleştirdi.
Belarus Devlet Başkanı Alexander Lukashenko, resmi temasları kapsamında Gürcistan’a geldi. Gürcistan’a ilk ziyaretini gerçekleştiren Margvelaşvili kentte bulunan havalimanında Gürcistanlı yetkililer tarafından karşılandı. Havalimanından ayrılan Lukashenko, Gürcistan Ortodoks Kilisesi’nde Giorgi Margvelaşvili tarafından kabul edildi. Görüşme sırasında iki ülke arasındaki siyasi, kültürel ve ekonomik konuların yanı sıra bölge sorunlarının ele alındığı öğrenildi.
Görüşmenin ardından düzenlenen basın toplantısında açıklamalarda bulunan Lukashenko, Gürcistan ve Rusya arasındaki çatışmanın ardından, bazı adımlardan kaçınılması ve daha yumuşak ilişkiler oluşturulması gerektiğini kaydederek, Gürcistan Devlet Başkanı Margvelaşvili ile geleceğe dair bir sınır çizilmesi konusunda hem fikir olduklarını ve Gürcistan ile Rusya arasındaki ilişkilerin normalleştirilmesi yönünde neler yapılabileceğine odaklanılmasını gerektiğini ifade etti. Lukashenko, tüm yaşananlara rağmen Gürcistan, Belarus ve Rusya vatandaşları arasında çelişkilerin olmadığına dikkat çekerek, siyasi anlamda anlaşmazlıkların yaşandığını ancak bu anlaşmazlığın üstesinden gelinebileceğini belirtti. Bu konuda somut adımların atılması gerekliliğinden bahseden Lukashenko, Gürcistan Devlet Başkanı ile bu yönde görüştüklerini bildirerek, iki ülke arasında siyasi çelişkinin olmadığını kaydetti. Lukashenko, Gürcistan Devlet Başkanı Margvelaşvili’nin kendilerine batıda verdiği destek konusunda memnun olduğunu ifade ederek, daha önce Tiflis’e gelmediğini ancak Gürcistan vatandaşlarına her zaman saygı duyduğunu sözlerine ekledi.
Gürcistan Devlet Başkanı Giorgi Margvelaşvili ise Belarus Devlet Başkanı Lukashenko’nun Tiflis’e gerçekleştirdiği resmi ziyaret kapsamında memnun olduğunu belirterek, Gürcistan ve Gürcistan vatandaşlarına karşı sergilenen tavrın iki ülke arasındaki ilişkilerin geliştirilmesi konusunda dayanak olduğu vurguladı. Belarus ve Gürcistan arasındaki ilişkinin birçok yönden diğer ülkelere örnek olacağını sözlerine ekleyen Margvelaşvili, gelecek ve gelecekteki işbirliği için resmi ziyaretlerin benimseneceğini bildirdi.