Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, siyasi düşüncelerin, Gümrük Birliği anlaşmasına varılması sürecinin önüne geçmemesinin ümit edildiğini söyledi.
Ekonomi Bakanı Zeybekci, Gümrük Birliği anlaşmasının güncellenmesine ilişkin mutabakat zaptının imzalanması öncesi, AB Komisyonu’nun ticaretten sorumlu üyesi Cecilia Malmström ile Brüksel’de görüştü. İkili, görüşme sonrası basın toplantısı düzenledi.
Toplantıda konuşan Malmström, “AB-Türkiye ticari ilişkileri için belirleyici bir andayız. AB ve Türkiye arasındaki bu ilişkilerin hizmetler, kamu ihalesi ve kültür ürünlerinin üzerindeki kısıtlamaların kaldırılması yönünde daha da ileri gidilmesi gibi çeşitli alanlarda geliştirilmesi ve derinleştirilmesi için çalışmaları başlattık. Ancak bundan daha da önemlisi, Gümrük Birliğimizi bir üst seviyeye çıkarma, temelini ve işleyişini geliştirme yönünde de adımlar attık” dedi.
Dünya ekonomisinin gitgide daha iç içe geçmekte olduğunu dile getiren Malmström, “Bu nedenle Gümrük Birliğimizi gözden geçirme ve modernize etmenin zamanının geldiğini düşünüyoruz. Ticareti daha kolay hale getirmek için buna ihtiyacımız var. Konsültasyon mekanizmasını iyileştirmemiz de ticaretin önündeki mevcut bariyerlerin daha etkili bir şekilde kaldırılmasını sağlayacaktır” ifadelerini kullandı.
Türkiye’nin bu süreçten beklentilerini anlatan Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci ise, “Türkiye olarak bizim bu süreçten beklentimiz ilk olarak Gümrük Birliği’nin eşit bir ortağı, AB’nin konsültasyon ve karar verme mekanizmasının da bir parçası olmak. İkinci olarak da Türkiye’nin serbest ticaret bölgeleri oluşturması sırasında karşılaştığı sorunlara daimi çözümler üretilmesi. Üçüncü olarak ise yol kotalarının ortadan kaldırılması” şeklinde konuştu.
Zeybekci, siyasi düşüncelerin Gümrük Birliği sürecinin önüne geçmemesini ve yakın zamanda bir sonuca ulaşılmasının ümit edildiğini ifade ederek, “Gümrük Birliği’nin bir üst seviyeye geçirilmesi AB ile ilişkileri de güçlendirmemize yardımcı olacaktır. Bu bizim için elbette iyi bir fırsattı çünkü Türkiye, AB’nin tam üyesi olmak için hedeflerinden vazgeçmiş değildir. Söz konusu sürecin sonunda da Türkiye, bu hedefine ulaşmak yönünde bir adım daha atmış olacaktır” dedi.