Geçen hafta, ABD'nin Bağdat Havaalanı'nda düzenlediği operasyonda öldürülen İran Devrim Muhafızları Kudüs Gücü Komutanı Kasım Süleymaninin ardından, ABD- ile İRAN arasında başlayan karşılıklı füze savaşları ve sözlü karşılıklı tehdit ültimatomlarının dozu iki ülkeyi savaşa doğru sürüklüyor. Adeta Savaş atmosferinde geçen ve bütün Ortadoğu’yu tehdit eden bu gelişmelerin detayına girmeyeceğim.

Bu gelişmeler göstermektedir ki, etrafı ateş çemberiyle çevrili Türkiye çok akıllı bir dış diplomasiyle ve her geçen gün devlet ve millet olarak daha çok kenetlenerek ve daha da çok mu çok, geçe gündüz demeden çalışarak başta TSK ve Ekonomi olarak çok güçlü olmalıdır.

Bu çalışma gücünün maddi tarafını değil, manevi atarını sizlerin bilgisine kaynaklardan aktarıyorum. Allah ülkemiz ve milletimiz her türlü görülür, görülmez belalardan, hainlerden, zalimlerden ve düşmanlardan korusun. (Âmin)

Kim­se­ye muh­taç ol­ma­mak için ça­lış­mak çok kıy­met­li­dir. Pey­gam­ber efen­di­miz, ashabı kiramdan Mu­az haz­ret­le­ri ile mü­sa­fe­ha edin­ce bu­yur­du ki:
- Ya Mu­az, el­le­rin na­sır­laş­mış.
- Evet, ya Re­sû­lal­lah! Kaz­ma elim­de top­rak­la meşgul olu­yor ve bu sâ­ye­de ço­luk ço­cu­ğu­mun na­fa­ka­sı­nı ka­za­nı­yo­rum.
Fahri-i kâ­i­nat efen­di­miz, Haz­re­t-i Mu­az’i öpüp bu­yur­du ki:
- Bu eli Ce­hen­nem yak­maz.
Yi­ne bir gün bir genç, sa­bah er­ken­den işi­ne gi­di­yor­du. Ashabı kiramdan bazıları, bu­nu uy­gun gör­me­di­ler. Ora­da bu­lu­nan Pey­gam­ber efen­di­miz bu­yur­du ki:
“Öy­le söy­le­me­yi­niz! Eğer kim­se­ye muh­taç ol­ma­mak, ana ba­ba­sı­nı ve aile ef­ra­dı­nı muh­taç et­me­mek için işi­ne gi­di­yor­sa, her adı­mı ibadettir. Eğer ka­za­na­ca­ğı pa­ra ile övün­mek, keyf sür­mek ni­ye­tin­de ise, şey­tan­la be­ra­ber­dir.”
Gö­rül­dü­ğü gi­bi bir Müs­lü­ma­nın iyi ni­yet­le ça­lış­ma­sı ibadettir. Fa­kat kâ­fi­rin ve her ha­ra­mı iş­le­yen kim­se­nin ça­lış­ma­sı ibadet ol­maz. “Na­ma­za ne lü­zum var, ça­lış­mak da ibadettir.” de­mek çok yan­lış­tır. Böy­le söy­le­yen kâ­fir olur. Na­maz kı­lan, ha­ram­lar­dan ka­çan kim­se­nin iyi ni­yet­le ça­lış­ma­sı ibadettir.
Helâl lok­ma is­te­yen şu beş şe­ye dik­kat et­me­li­dir:
1- Rı­zık pe­şin­de ko­şar­ken Al­la­hü telanın farz kıl­dı­ğı ibadetleri terk et­me­me­li­dir.
2- Ka­zanç için hiç kim­se­yi üz­me­me­li­dir.
3- Ça­lış­mak ile ken­di­si­nin ve aile efradının if­fe­ti­ni ko­ru­ma­ya ni­yet et­me­li­dir.
4- Ça­lı­şır­ken ken­di­ni had­din­den faz­la yor­ma­ma­lı­dır.
5- Ça­lış­ma­yı rı­zık için bir se­bep bil­me­li­dir. Fa­kat rız­kı ça­lış­mak­tan de­ğil, Al­la­hü teladan bil­me­li­dir.