Dünyada, insanların çok büyük çoğunluğu düşünmeyi bilmiyor. Doğru, akıllı, zekice, mantıklı, makul, sağduyulu, iyi, güzel, yararlı, dinsel, bilimsel, hak ve hakikatçe düşünemiyor. Düşünme sitillerinden, düşünme tarz, üslup, biçimlerinden haberi bile yok! Hak ile batıl, güzel ile çirkin, doğru ile yanlış, yalan ile gerçek, küfür ile hakkaniyet, güzel ahlak ile ahlaksızlık, edep ile edepsizlik, hayâ ile arsızlık, yararlı ile zararlı arasında ki, farkı, farkın önem ve değerini ayırt edemiyor.

Düşünme çeşitlerini bilip, uygulayabilmek için, dinsel ve bilimsel geniş, derin ve dosdoğru bilgiye sahip olmalı. Düşünme çeşitlerini yeri geldiği zaman, olması gereken gibi kullanmalı. Doğru düşünebilen insan; olumsuz, yıkıcı, bozuk, zararlı, ziyan veren şekilde kullanmaz. Ama bunu yapabilenlerin sayısı çok azdır. Bunun için insanlar, varlıklar, dünya ve ahirette zarar- ziyan görmektedir.

Bu konu çok geniş olduğu için, ben bu konuyu sadece ana başlığı ile yazmaya çalışacağım. Ama bu konuda araştırma- geliştirme yapıp, geniş bilgiye sahip olabilirsiniz.

Düşünme stilleri, biçimleri, üslubu, tarzları kısaca şunlardır:

“ Yansıtıcı düşünme,

Yaratıcı- yapıcı düşünme,

Eleştirel düşünme,

Analitik düşünce,

Metabilişssel düşünme,

Tümevarımsal düşünme,

Tümden gelimsel düşünme,

Analojik düşünme,

Iraksal düşünme,

Yakınsal düşünme,

 Leteral düşünce,

Dönüşümsel düşünce,

Bütünleştirici düşünme,

Hipotetik düşünme,

Global düşünme,

Refleksif düşünme

Omnipotent düşünce,

İkonik düşünme,

İnovatif düşünme ve diğer düşünme biçimlerini yeri geldiğinde uygulayabilmeli. Bunun için; ilmi, dini, bilimsel çok geniş bilgiye sahip olmalı. Aksi halde bu dünya bile insan kendi yaşamını- hayatını devam ettiremez. İnsan, insanları, hayvanları, doğayı, çevreyi, varlığı tanımalı. Kimden zarar – ziyan gelebileceğini, kimden zarar gelemeyebileceğini bilip, tasarlayabilmeli. Mikrop gibi insanların burnundan, ağızından girmemeli. İnsanlara baskı, zorlama, dayatma, hak ve hukuklarını yeme yapmamalı. İnsanların onur- şereflerine dokunmamalı. İslam hukuku, ahlakı, edebi, hayâsı, ilkesi, kuralları içinde yaşantı sürmeli. Pek çok insan bunu beceremediğinden yaşamını yitirmekte ya da ceza almaktadır. Sorun alan; olgun, erdemli, faziletli, bilgili olamamaktadır. Hakka, hukuka, doğruluğa, dürüstlüğe, düzgünlüğe, ahlaka, edebe, hayâya, hakkaniyete uymamadır.

Dünya öğrenmeyi, öğretmeyi de yeterince bilemiyor. Bilip, uygulayamıyor. Yararlı insanlar pek yetiştiremiyor. Bunun için dünyaya daha çok kötü, zararlı, çirkin, düşmanlık edenler, egemen oluyor. Müslüman devlet, ülke ve toplumlara saldırıldığında, dünyanın büyük çoğunluğundan karşı, tepki sesleri, protestolar bile çıkmıyor! Rusya, Ukrayna’ya savaş açmış! 31 gündür bazı kentlerini harabeye çevirmiş! Rus halkının %70’i destek yürüyüşleri yapıyor. Karşı çıkan %30’lük kesim ise ya Ukraynalıdır ya Müslümandır ya da biraz insaflı ve vicdanlı olanlardır. Hem de kendi ırkından, mezhebinden, tarihi birliği olan Ukrayna’ya savaş açmış! Savaş da hukuk bile uygulanmıyor. Daha çok kentler, sivil yerleşkeler yok ediliyor. Halka korku ve panik verilip, kentler boşaltılıyor. Dört milyon insan yurt dışına kaçmış durumdadır. Birleşmiş Milletlerde 140 ülke durumu protesto ediyor. İkinci kez protesto ediyor. Sadece kendi gibi zalim gâvurlukta ileri geçen 5 ülke destek verdi. Demek ki, dünyada insan yetiştirilememiş. Eğer Müslüman bir ülke saldırıya uğrasa, hiç kimsenin kılı kıpırdamazdı!

Öyleyse doğru öğrenme yöntemlerini öğrenmek, öğretmek gerekiyor. Öğrenme yöntemlerini kısaca, başlıklar halinde şöyle sıralayalım. Siz de bu konuda araştırma- geliştirme yapınız.

Öğrenme yöntemleri:

“ Görsel öğrenme,

İşitsel öğrenme,

Dokunsal öğrenme,

Kinestetik öğrenme,

Sözel öğrenme,

Sunum öğrenme,

Gelişim öğrenme,

Öğrenmeyi öğrenme,

Araştırmacı öğrenme,

Dunn öğrenme,

Beyinsel öğrenme,

Çevresel öğrenme,

Hill öğrenme,

Teorik öğrenme,

Pratik öğrenme

AR- GE öğrenme,

Bilişsel öğrenme,

Ramizel öğrenme,

Reinert öğrenme,

Algısal öğrenme,

Schmeck öğrenme,

Çalışarak öğrenme,

 Hatırlatıcı öğrenme,

Hunt öğrenme,

Yapısal öğrenme,

Somut öğrenme,

Soyut öğrenme,

 Değiştirici öğrenme,

Çözümleyen öğrenmeyi ve diğer öğrenme çeşitlerini, yol ve yöntemlerini öğrenip, öyle öğretme yapmalıyız. Düşünme, öğrenme, öğretme işlemleri, uygulamaları öyle kara düzen işi olmaz, olmamalı. Bilimsel, tekniksel yol ve yöntemler kullanılmalı. Stratejik davranmalı. Stratejik yol ve yöntemleri ile öğretme yapmalı. Kara düzen ile düşünme, öğrenme, öğretme yapılmamalı.