Milli Eğitim Bakanlığı Yenilik ve Eğitim Teknolojileri (YEĞİTEK) Genel Müdürü Dinçer Ateş, Alice programının 5 yaşından başlamak üzere 8-18 yaş aralığında rahatlıkla kullanmak için üretildiğini belirterek, “Hikayeyi artık sadece yazmak durumunda değil öğrenciler, buradan kendi videolarını çekmek, kendi sunumlarını yapmak, öğretmenlerine gönderecekleri mesajı Alice programında yazmak gibi şeyler mümkün olacak ve bunun programlayıcısı öğrencimizin kendisi olacak" dedi.
Alice Java ve Veri Tabanı Geliştirme ve Eğitim Platformu, Milli Eğitim Bakanlığı YEĞİTEK Genel Müdürü Dinçer Ateş’in katılımıyla gerçekleşti. JW Marriott Otel’de gerçekleşen platformda önce Alice Java ve Veri Tabanı Geliştirme ve Eğitimi yapılan sunumla uygulamalı olarak tanıtıldı. Burada yaptığı konuşmada YEĞİTEK Genel Müdürü Dinçer Ateş, FATİH Projesi’nin sadece bir donanım projesi olmadığını belirterek, “Donanım bizim bileşenlerimizden sadece bir tanesi. Bizim bu bileşenler arasında en önemli bulduğumuz şey içerik. FATİH Projesi kapsamında ülkemizin ciddi bir kaynağıyla okullarımıza kurduğumuz bilişim teknolojileri alt yapısı bakımından şuanda hali hazırda dünyanın en iyi ülkesi durumundayız. Bunu gururla söylemek mümkün” diye konuştu.
“5 YAŞINDAKİ ÇOCUĞUN BİLE YAZILIMIN TEMEL MANTALİTESİNİ ANLAMASINI SAĞLAYABİLİRİZ”
Ateş, konuşmasını şöyle sürdürdü:
“Ancak bu araçlar ne olacak? Biz bunlarla bir ekosistem kurabilecek miyiz? Asıl sorun budur. Çünkü aksi halde bu araçların hepsinin belli bir ömürleri var. Bu ömür bittiğinde bu araçlar birer hurdaya dönecek. Tam olarak da bugün üstünde konuştuğumuz durum buradan geldiğimiz, bu soruya çözüm üreterek geldiğimiz yolun küçük bir adımı. Bu bilgisayar teknolojileriyle biz bilgisayar okuryazarlığını geliştirebilir ve bir birikim oluşturabilirsek, üretim yapılmasını sağlayabilirsek, bu üretimlerle okul ortamını şekillendirecek, destekleyecek, derslerle uyumlu hale gelebilecek bir yapıya kavuşursa bir anlamı olacak. 21. yüzyıl becerilerinin en önemlilerinden bir tanesinin bilgisayar teknolojilerini iyi düzeyde kullanmak ve bundan faydalanmak olduğunu biliyorsunuz. Bugün Alice Programıyla gördünüz ki aslında yazılımlardaki kodlarla nesneleri örtüştürerek, biz üç boyutlu nesneler üzerinden de öğrencilere kendi yazılımlarını yaptırabiliriz. Böylece yazılımın mantığını, bu işin sistematiğini, nasıl çalıştığını, üniversitelerdeki yazılım derslerinden değil, 5 yaşından başlamak üzere Alice Programı 8-18 yaş aralığında rahatlıkla kullanmak için üretildi ama 5 yaşından itibaren destekliyor. 5 yaşındaki çocuğun bile yazılımın temel mantalitesini anlamasını sağlayabiliriz.”
“ÇOCUKLARIMIZ YAZILIMIN ABC’SİNİ GÖRDÜKLERİNDE YAZILIMDAN KORKMALARINA GEREK KALMAYACAK”
“Alice yazılımın ABC’si diyoruz biz” diyen Ateş, “Çocuklarımız yazılımın ABC’sini gördüklerinde yazılımdan korkmalarına gerek kalmayacak. En önemlisi belki de kendi oyunlarını yapmak değil bizim için kendi hikayelerini anlatmak. Hikayeyi atık sadece yazmak durumunda değil öğrenciler, buradan kendi videolarını çekmek, kendi sunumlarını yapmak, öğretmenlerine gönderecekleri mesajı Alice Programında yazmak, arkadaşlarına doğum günü kutlamalarına Alice Programındaki animasyonlarla yapmak, ders içeriklerini, coğrafi şekilleri bu programlarla yapıp küçük paketler halinde göndermek gibi şeyler mümkün olacak ve bunun programlayıcısı öğrencimizin kendisi olacak. Alice’in bizim için böyle bir önemi var. Eğitim Teknolojileri Genel Müdürlüğü olarak paydaşlarımızla birlikte bu programın Türkçeleştirilip, öğrencilerimize kazandırılması ve içine öğretmenlerimizin, öğrencilere öğretmesi için küçük paketler konulması bizim için önemliydi” ifadelerini kullandı.
Ateş, Alice’in şuanda EBA’da canlı olarak öğrencilerin hizmetinde olduğunu kaydetti. Ateş, programın hemen kullanıma geçirilebileceğini ancak öğretmenlere, öğrencilere bu basit programın nasıl kullanılacağını öğretmeleri için temel bir programı paketin içine koyduklarını ifade etti.