SAĞLIK Bakanlığı ve Milli Eğitim Bakanlığı tarafından, okulların temizlik ve hijyen konusunda teşvik edilmesi amacıyla ilköğretim okullarında 2006 yılından beri 'Beyaz bayrak' uygulaması yürütülüyor. Bu uygulama kapsamında birçok okul beyaz bayrak alırken uygulamanın faydalı olduğunu belirten eğitimci Neslihan Okutgen, "Eğitimli sağlıklı nesiller yetiştirmek, toplum sağlığını korumak için denetleme şart" diye konuştu.
Özellikle 3 yaşından itibaren anaokullarında yaşanan salgın hastalıklar ebeveynlere ve çocuklara uzun süre sağlık problemleri yaşatabiliyor. Çocukların ve ebeveynlerin yaşam kalitesinin yükselmesi için okulların temiz olması gerektiğine vurgu yapan Okutgen, "Okul öncesi dönem, öğrencilerin yaş seviyesi nedeniyle, temizlik ve hijyen konusunda temel kazanımların edinildiği en önemli dönemdir. Bu nedenle okul öncesi kurumların da bu konuya titizlikle eğilmeleri ve yürütülen projeleri desteklemeleri gereklidir. Okul öncesi eğitim kurumlarının da bu projeye dahil olup 'Beyaz Bayrak' başvurusu yapabilmeleri mümkün” dedi.
Okullarda proje dahilinde düzenli olarak ilaçlama, hijyen ve temizlik kontrolleri, sebil kontrolleri, ve mutfak denetimlerinin yapıldığını ifade eden Okutgen, "Sağlık Bakanlığı’ndan onaylı temizlik ürünlerini kullanmak, çocukların bulunduğu ortamlarda temizlik ürünlerini bulundurmamak, çöp kovalarının temiz ve poşetli olması, tek kullanımlık kağıt havluların kullanımı ve bunun gibi bir çok ayrıntıya dikkat ediliyor" dedi.
MUTFAK TEMİZLİĞİNE DİKKAT
Mutfak alanında çalışanların temiz ve de hijyen eğitimli olmasının yanında her gün pişen yemeklerden alınan örneklerin saklandığını, derecelerinin ölçülüp, kaydedildiğini belirten Okutgen, "Gıdalar depolanırken üzerine son kullanma tarihlerinin yazılması ve özel poşetlere konulmasına kadar her şeye dikkat ediliyor. Mutfak alanında çalışanlarımız her zaman tek kullanımlık bezler kullanmakta, dolap temizliği konusunda hassas davranmakta ve özel kıyafet, saç bonesi ve eldiven kullanmaktadırlar hatta belli olması açısından yara bantları bile renkli olmak zorundadır" diye konuştu.
HASTALIK DÖNEMLERİNDE EK TEMİZLİK VE HİJYEN UYGULAMALARI
Özellikle salgın hastalıkların yoğun olduğu dönemlerde ek temizlik ve hijyen uygulamaları yaptıklarını ifade eden Okutgen, "Yine bu dönemlerde hijyenik jeller kullanıyor, çocukların el yüz temizliğine önem veriyor, sınıfları havalandırıyor ve de gün içinde mutlaka çocukların temiz hava almalarını sağlıyoruz" dedi.
'SALGINLARI ÖNLEMEDE ETKİLİ OLABİLİR'
Çocuklara herhangi bir hastalık teşhisi söz konusu olduğunda mutlaka velilere bilgilendirme yapıldığını belirten Okutgen, "Tedavi sonrası tamamen iyileştiğine dair doktor raporu isteniyor. Tüm bu önlemlere karşın, okuldan sonra çocuklarımızın girdiği okul dışı kalabalık ortamlar, doğum günü partileri, alışveriş merkezleri ve benzeri kalabalık ortamlar da bulunuyor. Bu ortamlar, onların yine de bazı virüsleri kapıp okula taşımalarına da sebep olabiliyor. Böyle durumlarda yılmadan ve aksatmadan hijyen kontrolüne devam etmek, salgınlarla baş etmek konusunda destekleyicidir. Bu nedenle beyaz bayrak uygulaması da salgınları önlemede etkili olabilir" dedi.
Neslihan Okutgen, tüm eğitim kurumlarının okul sağlığını, temizliği ve hijyeni destekleyen 'Beyaz Bayrak' projesine katılmalarını ve hijyen için gereken her türlü önlemi ve takibi yapmaları gerektiğini ifade etti.