Daimi Üniversite-Sanayi İşbirliği Komisyonu Toplantısı’nın ilki, Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı’nda (YÖK) gerçekleşti.
Ocak ayı içerisinde YÖK bünyesinde kurulan ve ana gündem maddeleri “üniversite-sanayi işbirliğine ilişkin sorunların tespiti, üniversite-sanayi ilişkilerinin sıhhatli bir zeminde sürdürülebilmesi ve bu bağlamda Yükseköğretim Kurulu ve Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’na öneriler sunulması” olan Daimi Üniversite-Sanayi İşbirliği Komisyonu’nun ilk toplantısı YÖK’te gerçekleşti. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Kalkınma Bakanlığı, Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK), Türk Patent Enstitüsü (TPE), Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB), üniversiteler ve YÖK üst düzey temsilcilerinden oluşan daimi komisyonun açılış konuşmasını YÖK Başkanı Prof. Dr. M. A. Yekta Saraç yaptı. Saraç, "Üniversite-sanayi işbirliği odaklı olmak üzere BTYK kararlarındaki eylem planlarına yönelik faaliyetlerin Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı’nda değil, bu daimi komisyonda netleşmesini istiyoruz" dedi.
Saraç, yıllardan beri üniversite sanayi işbirliği ile ilgili çalışmaların başladığını ancak bunların koordineli bir şekilde sürdürülemediğini ifade etti. Bir koordinasyona ihtiyaç duyulduğu için komisyonun kurulduğunu anlatan Saraç, komisyonda akademisyenlerin, kamu kurumları ve bakanlıkların üst düzey yöneticilerinin ve sanayi temsilcilerinin yer aldığını kaydetti. Yükseköğretimin yatay bir büyüme gerçekleştirdiğini aktaran YÖK Başkanı Saraç, üniversitelerin dönüştürücü ve öncü rol oynamasını istediklerini, bu bağlamda atılan adımlardan birinin de bu komisyonun kurulması olduğunu ifade etti. Komisyonun akademik olarak üniversite sanayi merkezli sorunlara çözüm üretmesini beklediklerine işaret eden Saraç, üniversite sanayi işbirliği süreçleri çerçevesinde bilgi üretimi ve mezun yeterliliklerine yönelik üniversitelerdeki eğitim, öğretim ve derecelerin değerlendirilmesi ve buna yönelik önerilerin geliştirilmesini istediklerini bildirdi.
Yükseköğretim kurumlarının kaliteli ve nitelikli akademisyenleriyle gerçekten büyük bir varlık olduğunun altını çizen Saraç, bu varlığın ortaya koyduğu hizmetlerin enerjisinin boşa gitmemesi gerektiğini vurguladı. Enstitü ve araştırma merkezlerinin faaliyetlerinin de koordinasyonlarının yapılması gerektiğine işaret eden Saraç, şunları söyledi:
"Komisyondan Yükseköğretim Kurulu olarak bir beklentimiz de şu; Bilim Teknoloji Yüksek Kurulu’nun gündemine gelen bir takım hususlar oluyor ve eylem planında sorumlu kuruluş olarak Yükseköğretim Kurulu’nu tarif ve tayin ediyor. Burada üniversite sanayi işbirliği odaklı olmak üzere BTYK kararlarındaki eylem planlarına yönelik faaliyetlerin Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı’nda değil, bu daimi komisyonda netleşmesini istiyoruz. Böylelikle Yükseköğretim Kurulu’nun sorumluluklarını dış paydaşlara doğru da bir yayma, yaygınlaştırılması, kısmi olarak sorumlulukları bu kurullar vasıtasıyla diğer paydaşlarıyla paylaşımına doğru gitmek istiyoruz ve belki de BTYK’ya bu daimi komisyonun bir takım öneriler sunması da gündeme gelecek."
Kurulun adındaki daimi kelimesinin önemine dikkati çeken Saraç, yükseköğretimin büyük bir yapı olduğunu ve süreklilik arz etmesini istediklerini kaydetti.
YÖK Başkanı Prof. Dr. Saraç, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık ile 13 Ocak 2014 tarihinde gerçekleştirdiği görüşmede üniversite-sanayi işbirliğinin daha ileri boyuta taşınması maksadıyla Yükseköğretim Kurulu bünyesinde bir “daimi komisyonun” kurulmasını teklif etmiş, Bakan Işık tarafından bu teklif müspet karşılanmıştı. Bu komisyonun ana gündem maddeleri “konuya ilişkin sorunların tespiti, üniversite-sanayi ilişkilerinin sıhhatli bir zeminde sürdürülebilmesi ve bu bağlamda Yükseköğretim Kurulu ve Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’na öneriler sunulması” olacak. Daimi Üniversite-Sanayi İşbirliği Komisyonu toplantılarında üniversite-sanayi işbirliği süreçleri odaklı, bilgi üretimi ve mezun yeterliliklerine yönelik üniversitelerde lisans, yüksek lisans ve doktora düzeyindeki programlar değerlendirilecek ve öneriler geliştirilecek. Üniversitelerin sunduğu hizmet ve çıktılar incelenerek tavsiyeler sunulacak. Üniversite merkez, enstitü ve teknoloji transfer ofisi gibi ara yüzler incelenerek, öneriler geliştirilecek. Öğretim üyelerinin üniversite-sanayi işbirliği odaklı süreçlere yönelik katkıları değerlendirilerek tavsiyeler sunulacak. Ayrıca Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı, komisyonda alınan kararların takibi ve önerilerin eyleme dönüşümü ile ilgili olarak Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile koordineli bir şekilde çalışmaya devam edecek ve bu konuda gerekli tüm girişimlerde bulunacak.