Rize Fatma- Nuri Erkan Bilim ve Sanat Merkezi European Council for High Ability (ECHA-Avrupa Üstün Yetenek Konseyi) tarafından Avrupa Yetenek Noktası (European Talent Point) olarak seçilerek; Türkiye’den, Anadolu Üniversitesi Üstün Yetenekliler Eğitim Programları Araştırma ve Uygulama Merkezi ve 3 okul ve kurumun yer aldığı Avrupa Yetenek Haritasında (European Talent Map) yerini aldı.

Fatma- Nuri Erkan Bilim ve Sanat Merkezi, örgün eğitim kurumlarına devam eden ve zihinsel alan, resim veya müzik alanında özel yetenekli olduğu uzmanlar tarafından tanılanan öğrencilere; farklılıklarına uygun, yetenek ve yaratıcılıklarını açığa çıkarıp geliştirecek özel eğitim programlarıyla okul saatleri dışında destek eğitimi sağlanan bir merkez.

2010 yılında açılan Kurum, ilk özel yetenekli öğrenci tanılamasını Rize il genelinde 2011 yılında gerçekleştirmiş ve 2011-2012 Eğitim- Öğretim Yılında faaliyetlerine merkezde halen . 19 branştan 21 öğretmen görev yaparken 158 özel yetenekli öğrenci okul saatleri dışında destek eğitimi alıyor. 

Rize’de çeşitli etkinliklere ev sahipliği yapan Fatma- Nuri Erkan Bilim ve Sanat Merkezi, 12-13 Haziran 2014 tarihlerinde Rize’de düzenlenen ve 210 üstün yetenekli öğrenci ile  94 danışman öğretmenin katıldığı 3.Ulusal Üstün Yetenekli Çocuk Kongresine ev sahipliği yapmıştı. 

Merkez tarafından 2013 yılında 72 öğrencinin katılımıyla geleneksel bir Türk zeka oyunu olan Mangala Turnuvası, 2015 yılında ise 263 öğrencinin katılımıyla Resfebe (Bir kelime veya kavramın farklı harfler, sözcükler, resim ve şekillerle ifade edilmesi üzerine tasarlanmış bir zeka oyunu) Yarışması düzenlemişti. 

Merkezde  özel yetenekli öğrenciler, TÜBİTAK Bilim Olimpiyatlarına; robot, tasarım, karikatür, zeka oyunları vb. alanlarda ulusal ve uluslararası yarışmalara hazırlanıyor, alanında fark yaratmış bilim insanları, sanatçı ve yazarlar zaman zaman Kuruma davet edilerek özel yetenekli öğrencilerle buluşturuluyor. 

Rize Fatma- Nuri Erkan Bilim ve Sanat Merkezi, diğer okul öğrencileri ve şehir halkını bilim ve sanatla buluşturmaya yönelik çeşitli bilim fuarları ve şenlikleri düzenlemekte, resim sergileri ve müzik dinletileri organize etmekte.
Rize Fatma- Nuri Erkan Bilim ve Sanat Merkezi, grafik tabletle tasarım ve çizim, zeka oyunları, 3D tasarım ve üretim (3D yazıcı), 4D Sanal ve Artırılmış Gerçeklik (VR), Robotik ve Yazılım, kodlama, STEM (Science,Technology,Engineering,Mathematic) alanlarında oldukça aktif çalışmalar yürütüyor. 

Merkezin, TÜBİTAK 4007 Bilim Şenlikleri Programı kapsamında Rize Belediye Başkanlığı, Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi ve İl Milli Eğitim Müdürlüğü ile işbirliği halinde hazırladığı  "Rize Bilim Şenliği" adlı projesi Rize’de ilk defa TÜBİTAK tarafından kabul edilmiş olup 4-5-6 Ekim 2016 tarihlerinde Rize´de uygulanacağı belirtildi. 

Merkezin, atrıca Erasmus+ Programı Ana Eylem 2 (KA2) Stratejik Okul Ortaklıkları kapsamında “Educational Methods 21” adlı bir AB projesi Türkiye Ulusal Ajansına sunulmuş. 

Yaptığı etkinlik ve projelerle Bilim ve Sanat Merkezleri arasında göz dolduran Fatma- Nuri Erkan Bilim ve Sanat Merkezi geçtiğimiz aylarda yaptığı başvuruya olumlu cevap alarak European Council for High Ability (ECHA-Avrupa Üstün Yetenek Konseyi) tarafından Avrupa Yetenek Noktası (European Talent Point) olarak tescil edilmeyi başardı. 

Artık Avrupa Yetenek Destek Ağının (European Talent Support Network) bir parçası olan Kurum; Türkiye’den, Anadolu Üniversitesi Üstün Yetenekliler Eğitim Programları Araştırma ve Uygulama Merkezi ve 3 okul/kurumun yer aldığı Avrupa Yetenek Haritasında (European Talent Map) da yerini aldı.