Kuşaklararası iletişimin gittikçe azaldığı günümüzde genç nesil ile yaşı ilerlemiş nesli bir araya getirmeyi amaçlayan Kuşaklararası İlişki Programı, üniversitelileri ve huzur evi sakinlerini buluşturdu.
UNESCO’nun 2001 yılında yayınlanan bir raporundan yola çıkılarak oluşturulan Kuşaklararası İlişki Programı, İstanbul Kültür Üniversitesi Psikoloji bölümü öğrencileri ile aralarında eski Galatasaray ve Milli Takım oyuncusu, teknik direktör ve futbol yorumcusu Turgay Şeren’in de bulunduğu Aileden Biri Huzurevi ve Bakımevi sakinlerini bir araya getirdi.
Kurumun psikoloğu ve İstanbul Kültür Üniversitesi eski mezunu Umur Yiğit Nural’ın önderlik ettiği çalışma, Nisan ayından itibaren hayata geçirilmeye başlandı.
Programın ortaya çıkışı ve gelişim süreciyle ilgili konuşan Psikolog Umur Yiğit Nural, "Kuşaklararası ilişki programına 2015’in Nisan ayında başladık. Bunun öncesinde bir hazırlık aşamamız oldu. Öncelikle UNESCO’nun 2001 yılında eğitim enstitüsünde yayınlanan bir raporuna rastladık. ’Türkiye’de bu çalışma nasıl kurgulanmalı?’ sorusundan hareketle çalışmalar yaptık. Kendi taslağımızı oluşturduk ve bu taslağı İstanbul Kültür Üniversitesi Psikoloji bölümüne sunduk. Psikoloji Bölüm Başkanı ve Öğretim Üyesi Yrd.Doç. Dr. Zeynep Oktuğ bize çok yardımcı oldu. Toplantılar düzenledik ve birlikte bir pilot çalışma yapmaya karar verdik. Bu programı öğrencilere sunduk, onlar da bize çok sıcak davrandı ve katılmak istediklerini söylediler. Toplam 10 kişilik bir öğrenci grubu ile birlikte programı hazırlamaya başladık. Sonrasında kurumumuzda kalan spor tarihinde, kendi alanlarında çok büyük başarı elde etmiş kişilerin de yer aldığı sakinlerimize sorduk. Onlar da severek kabul etti. Buradan itibaren kuşakların birleşmesi, çarpışması ve kesişmesinden bahsetmeye başladık" dedi.
"BU ŞEKİLDE UZUN SÜRELİ VE AKADEMİK ALT YAPISI OLAN BİR ÇALIŞMAYA RASTLAMADIK"
Nural, bu çalışmanın hem sosyolojik hem psikolojik açıdan alt yapısı olduğunu ve daha önce bu alana baktıklarında uzun süreli bir çalışma yapılmadığını belirtti. Kısa süreli ziyaretler şeklinde buluşmalar yapıldığını ve kuşaklararası insanların buluşturulduğunu anlatan Nural, şöyle konuştu: "Fakat bu şekilde uzun süreli ve akademik anlamda da alt yapısı olan bir çalışma biz görmedik. Bu yüzden kurum olarak bu çalışmaya önem veriyoruz.’’
Toplumsal söylemine baktığımız zaman kuşaklararası mesafenin giderek açıldığını ve iletişimin azaldığını gözlemleyebildiklerini belirten Nural, genç bireylerle yaşlı bireyleri eşleştirerek toplam 7 grup elde ettiklerini ve çalışmalara başladıklarını söyledi.
Çok çeşitli konuların ortaya çıktığından bahseden Nural, "Bazıları güzel sanatlar üzerine devam ediyor. Yaşlı bireyler kendi tecrübelerini aktarıyor ve beraber bir üretim yapıyorlar. Bazıları spor alanında ilerliyor" dedi.
Programın 12 buluşma şeklinde planlandığını söyleyen Nural, buluşma sürelerinin haftada bir veya birkaç kez olabileceğini bu durumun tamamen kişilerin dinamiği ve çalışılan sakinlerin durumlarına göre belirlendiğini söyledi.
"TURGAY ŞEREN’LE VAKİT GEÇİRMEK ÇOK GÜZEL"
Kuşaklararası İlişki Programı vesilesiyle bu sürece dahil olduğunu söyleyen İstanbul Kültür Üniversitesi Psikoloji Bölümü 4. sınıf öğrencisi Mustafa Akansel, Turgay Şeren’in bu projeye dahil olduğunu öğrendiği için bu süreçte yer aldığını söyledi.
Programın içeriği ile ilgili neler yaptığına değinen Akansel, "Turgay Şeren ile daha çok Galatasaray üzerine konuştuk. Spor alanında, Türk Milli Takımı ile ilgili sohbet gerçekleştirdik. Metin Oktay’ın İstanbul’a geliş sürecinden, insani yönlerinden ayrıntılı olarak bahsettik. Genel hatlarıyla bunlardan konuştuk ve bu süreçte yer almaktan çok mutlu oldum. Onunla vakit geçirmek çok güzel. Ondan çok şey öğrendim. Geçmiş yaşantısına baktığımızda hem spor alanında hem eğitim alanında çok başarılı olmuş bir insan. İlerleyen süreçte bana çok şey katacağını düşünüyorum. Öncelikle Galatasaraylılık ve aidiyet duygusunu daha çok hissettim. Fransız kültürü hakkında daha fazla bilgi sahibi oldum’’ dedi.
Programa katılan huzurevi sakinlerinden Mine Kaya da burada mutlu ve huzurlu olduğunu ve bir aile ortamı yaşadığını söyledi. Etkinlikte kendisine destek olan genç arkadaşından oldukça memnun olduğunu dile getiren Kaya, "Genç arkadaşımıza bilgisayar ve İngilizce üzerine çalışmalar yapmak istediğimi söyledim ve onlarla ilgili çalışmalar yapıyoruz. Çok sevdiğim biri ve çok güzel şeyler başaracağımıza inanıyorum. Ben uzun zaman interneti öğrenmek istedim. Ufak tefek şeylerini biliyordum ama ayrıntılı bilgim yoktu ama genç arkadaşım sayesinde öğreneceğim’’ şeklinde konuştu.