İSTANBUL, () - HALKLA İlişkiler ve Reklamcılık son sınıf öğrencileri tarafından görme engeliler ile ilgili farkındalık yaratabilmek adına ‘Karanlığa Işık Tut’ semineri gerçekleştirildi.

İstanbul Gelişim Üniversitesi’nde (İGÜ) gerçekleştirilen seminer öncesinde, ‘Karanlık Yolculuk’ isimli etkinlik düzenlendi. Etkinlikte gönüllü olanların gözlerine siyah bant takılarak, gözleri görmeden ellerinde beyaz baston ile yollarını bulmaları istendi. Etkinlik boyunca farklı bölümlerden öğrenciler gözleri görmeden açık alanda yürümenin zorluklarını deneyimledi. Öğrencilerden bazıları, “Koklayarak ve duyarak nerede olduğumu anladım” derken, bazı öğrenciler, “Okulu ezbere bildiğim halde kayboldum ve endişelendim nereye dönsem karşıma duvar çıkıyordu” diyerek yaşadıkları zorlukları anlattı.

Seminere konuşmacı olarak Özel Eğitim Öğretmeni Oğuzhan Gürel, Gözder Derneği Başkan yardımcıları Oğuz Taşdemir ve Nur Sefa Özkan katıldı. Konuşmacılar, görme engellilerinin yaşadığı problemlerden, görme engellilerinin toplumdan bekletisinden, empati ve sempati kavramlarından bahsetti. Oğuz Taşdemir ise gündelik yaşamından kesitlerden bahsederken insanların bilinçsiz davranışlarının ne kadar kırıcı olabileceğini gözler önüne serdi. Karşıdan karşıya geçerken yaşadıklarını anlatan Taşdemir, insanların zaman zaman “Ne işin var senin sokakta otur evinde” diyerek kendisini azarladığını bazen ise yardım istediği insanların kendisini kıyafetinden çekerek yardımcı olduğunu söyledi.

İNSANLAR GÖRME ENGELLİLER HAKKINDA BİLGİYE SAHİP DEĞİL

Proje araştırma evresinde 75 kişilik bir öğrenci grubu üzerinde konuyla ilgili olarak yapılan anket sonucunda ortaya çıkan veriler de katılımcılar ile paylaşıldı. Araştırma, İGÜ Uygulamalı Bilimler Yüksekokulu, Halkla İlişkiler ve Reklamcılık Bölüm Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Emel Tozlu Öztay, Araştırma Gör. Nevra Üçler, Meslek Yüksekokulu Pazarlama ve Reklamcılık Bölüm Başkanı Öğr. Gör. Fulya Beteş önderliğinde Halkla İlişkiler ve Reklamcılık bölümü öğrencileri Damla Kaya, Emre Can Uçar, Dönay Şenel, Damla Bingöl ve Esra Şahin tarafından yapıldı. Anket sonuçlarına göre katılımcıların görme engeli ve görme engeli olan bireylerin yaşadığı zorluklar hakkında bilgiye sahip olmadığı ortaya çıktı.