"Bozkırın Bilgesi" Cengiz Aytmatov, Ankara’da öğrencilerin düzenlediği panelde anıldı.

Anadolu Mektebinin Ankara Okuma Grubu tarafından düzenlenen panelde öğrenciler Cengiz Aytmatov’u anlattı. Farklı liselerden yüzlerce öğrenci, Ankara Atatürk Lisesi Konferans Salonu’nda ’Cengiz Aytmatov Paneli’ düzenledi. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından bir konuşma yapan İl Milli Eğitim Müdürü Turan Akpınar, “Değerli Bakanımız Sami Güçlü bu projeyi bana anlattığı dönem Adana İl Emniyet Müdürü idim. Adana’da 4 yıl boyunca 300 öğrenci, 30 öğretmenle bu projeyi yürütmeye çalıştık. 1,5 yıl önce Ankara’ya geldiğimizde bu proje başlamıştı. Programı yapacağımız en son bu yılda Cengiz Aytmatov okumalarıyla yaklaşık 300 öğrenci ve 30’a yakın öğretmenimizle bu yolculuğa devam ediyoruz. İlimizde projenin yürümesi için bizlere gönüllü destek veren değerli öğretmen arkadaşlarımıza ve nitelikli okumalarıyla bizleri yüreklendiren sevgili öğrencilerimize teşekkür ediyorum. Bu programın ilimiz eğitimine olumlu katkı sunacağı inancıyla beraber sizleri selamlıyorum” dedi.

Aytmatov’un “Her canlı varlığın bir baharı, bir de güzü oluyor” sözlerini hatırlatan Hacı Ömer Tarhan Lisesinden Pelinsu Bozkuş, “Cengiz Aytmatov, eserlerinde bize emekçi, güçlü, kudretli anaları, gençliğinin baharında kızları ve daha nicelerini anlattı” dedi. Bozkuş, ”Aytmatov eserlerinden biri olan ’İlk Öğretmenim’ adlı kitapta 15 yaşında hiç tanımadığı adamla evlendirilip kadın olmak zorunda bırakılan Altınay Süleymanova’nın acı dolu haykırışlarını şöyle dile getirir; ‘Ey mutsuz kadınlar, ey insanlık onurunu yitirmiş aşağılanmış sefilce yasamış kadınların ruhları, kalkın mezarlarınızdan, o çağların karanlığı sizinle birlikte silkinsin.’ Aytmatov, şimdilerde de sorun olan kızların küçük yaşta evlenmesine de parmak basmıştır. Bugün haber bültenlerinde karşılaştığımız ve kadına şiddet olarak genellediğimiz bu zulmün kurbanlarından biri de Altınay’dır. Kiminin sessiz kalmayı tercih ettiği bu noktada Aytmatov, ‘İlk Öğretmenim’ adlı hikayesinin ana konusu yapmış, okuyucu için haber olmaktan çıkarıp canlı bir yaşantı olarak sunmuştur” ifadelerini kullandı.

Cengiz Aytmatov’un eserlerindeki kültürel unsurlardan bahseden Demetevler Kız Anadolu İmam Hatip Lisesinden Tahira Azamat, eserlerin kültürel anlamda çok zengin olduğunu dile getirdi. Yazarın “Ebedi Sevgili”, “Beyaz Gemi” ve “Elveda Gülsarı” adlı eserlerine değinen Azamat, “Aytmatov eserlerinde yer alan efsaneleri bugünkü hayatın şartlarına göre yorumlayarak sunar. Aytmatov’un her eserinde böyle şifahi unsurları kullanma nedenlerinden biri de Kırgız milletinin zengin geçmişine, tarihine, felsefesine ve Türklerin milletçe diğer milletlerden farkını ve kurumunu göstermek, anlatmaktır” dedi.

Sincan Anadolu Lisesi öğrencisi Berfin Altıntaş, “Cengiz Aytmatov’un kitaplarında Kırgızların Türklerini, hayat tarzlarını, beslenme şekillerini ve düğünlerini okuyucuya çok güzel aktardığı kanaatindeyim. Aytmatov, kelimeleri palet, sayfaları tuval gibi resim çiziyor ve ben bu okuma sürecini bitirdiğimde kendimi bir resim sergisinde hayal ettim. Okuduğum her kitap bir bütünün parçaları ve her biri birbirini tamamlıyor” diye konuştu.

“64 öğrencimizle 91 oturum yapıldı”

Anadolu Mektebi Yürütme Kurulu Başkanı Prof. Dr. Sami Güçlü, “Dünyanın her yerinde, özelliklede bizim ülkemizde insan olmak çok önemlidir. Bir insan Anadolu Mektebi’ni bir ilçede başlatabiliyor ve oradan bir şehre yayabiliyor. Huzurunuzda teşekkür ediyorum. 14 lise ve bu Ankara’nın en önemli okullarından. Bu programın öğrencilere getirdiği olumlu izleri gördüm. Buna benzer 64 öğrencimizle 91 oturum yapıldı. Cengiz Aytmatov paneli her sene yeni katılan bir grup öğrenciyle yeniden gerçekleştirildi. Bir insan eğer değerlerini biliyor ve biriktiriyorsa o insanın topluma verebileceği şeyler büyür, büyür, büyür” değerlendirmelerinde bulundu.

“Okuma seferberliğini sürdürmek çok değerli“

Gençlik ve Spor Bakan Yardımcısı Halis Yunus Ersöz ise, “Buradaki arkadaşlar lise düzeyindeler ama üniversite performansında çok güzel analizlerini, sentezlerini yaptılar. Özellikle okuma en kolay vazgeçilen hususlardan birisi. Okuma seferberliğini sürdürmek çok değerli” dedi.

Konuşmaların ardından Kültür ve Turizm Bakanlığı Türk Dünyası Müzik Topluluğu sanatçısı İrfan Gürdal’ın mini konseri ile konferans son buldu.