İSTANBUL, () - Farklı üniversitelerden ve orta öğretim kurumlarından bir araya gelen eğitmenlerin 13 yıl önce başlattığı ve ‘Astronomi ve Uzay Bilimleri’ konularının işlendiği eğitimlerin 53’üncüsü Kars’ta düzenlenecek. Özellikle Okul Öncesi, Sınıf ve Fen Bilgisi öğretmenlerine bu alanı anlatmayı hedefleyen proje ‘Aynı Gökyüzü Altında 100 Yıl’ temasıyla gerçekleştirilecek.

Kars Serhat Kalkınma Ajansı, Kars Fahrettin Kırzıoğlu Bilim ve Sanat Merkezi ve Türk Astronomi Derneği Bilim Toplum Ekibi iş birliği ile hayata geçirilen etkinlik, 31 Mayıs-2 Haziran tarihleri arasında yapılacak. Uzman akademisyenler ve öğretmenler, ilk ve orta öğretimde görev yapan öğretmenlere Kars Fahrettin Kırzıoğlu Bilim ve Sanat Merkezi’nde güncel ve popüler bilgileri de kapsayacak şekilde, dersler, atölye çalışmaları ve gözlemler yaptırarak astronomi eğitimi verecek.

DERS MÜFREDATI

Etkinlik kapsamında; ‘Dört Yüz Yıllık Gecikme’, ‘Gökyüzünü Tanıyalım’, ‘Güneş ve Güneş Sistemi’, ‘Güneş Gözlemi’, ‘Gezegenimiz ve Uydumuz’, ‘Ay ve Güneş Tutulmaları, Mevsimler’, ‘Işık Kirliliği’, ‘Gece Gözlemi’  ve ‘Uzay Araştırmaları’ gibi konular ele alınacak.

DERS VERECEK UZMANLAR

Programda; İstanbul Kültür Üniversitesi (İKÜ) Fizik Bölümü’nden Prof. Dr. Dursun Koçer, Ankara Üniversitesi Astronomi ve Uzay Bilimleri Bölümü’nden Prof. Dr. Ethem Derman,  Ege Üniversitesi Astronomi ve Uzay Bilimleri Bölümü’nden Prof. Dr. Zeynel Tunca, Çukurova Üniversitesi Fizik Bölümü’nden Prof. Dr. Aysun Akyüz, İKÜ Fizik Bölümü’nden Dr. Öğr. Üyesi Ayşegül Yelkenci, İstanbul Üniversitesi Astronomi ve Uzay Bilimleri Bölümü’nden Dr. Korhan Yelkenci ile Kuşadası Atatürk Ortaokulu’ndan Mert Koçer ve Kuşadası Derici Mustafa Gürbüz Anadolu Lisesi’nden Sibel Koçer yer alacak.

“BİLGİ EKSİKLİĞİ, DERSLERDE SORUN YARATIYOR”

Sosyal sorumluluk projesi hakkında bilgi veren İKÜ Fizik Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Dursun Koçer, eğitimleri Türkiye’nin farklı bölgelerinde gerçekleştirdiklerini söyledi. Prof. Dr. Koçer, “Ülkemizdeki eğitim fakültelerinin birçoğunda, özellikle Fen Bilgisi Öğretmenliği, Sınıf Öğretmenliği ve Okul Öncesi Öğretmenlik Bölümlerinde eğitim gören öğretmen adayları, Astronomi ve Uzay Bilimleri konularını içeren dersleri almadan mezun oluyorlar. Buna karşın ilk ve orta öğretim müfredatında 3. sınıftan 8. sınıfa kadar okutulan Fen Bilgisi derslerinin ilk konuları Astronomi ve Uzay Bilimleri’nin temel içeriğine sahiptir. Sosyal medyadaki yanlış ve uydurma bilgilerin yanı sıra öğretmenlerin konuyla ilgili bilgi eksikliği, derslerde ciddi sorunlar yaratıyor” dedi.

EĞİTİMLER 2006 YILINDA BAŞLADI

Prof. Dr. Koçer, “Bu ihtiyaca yönelik olarak 2006 yılından bu yana tamamen amatör ruh, ancak profesyonel bakış açısı ile farklı üniversite ve orta öğretim kurumlarından bir araya gelen bir grup akademisyen ve öğretmenden oluşan ekibimiz ile Türkiye’nin farklı bölgelerinde, öğretmenlere yönelik astronomi eğitimleri düzenliyoruz. Yıllardır birlikte çalıştığımız ekibimiz ile bugüne kadar toplamda 53 etkinlik düzenledik. Bu etkinlikler öğretmenlere yönelik seminerler olduğu gibi, halka yönelik gökyüzü gözlem şenlikleri, teleskop yapım çalıştayları, astronomi tarihi üzerine drama sahneleme ve astrofotoğrafçılık üzerine eğitimler ve sergiler de olabiliyor. Proje kapsamında bu yılki duraklarımızdan biri de Kars. Burada ilk ve orta öğretim derslerini veren öğretmenlerimizle bir araya geleceğiz” diye konuştu.

KARS SONRASI EĞİTİMLERİN TAKVİMİ

Astronomi Birliği’nin 100’üncü yılı olduğunu hatırlatan Prof. Dr. Koçer, “21-23 Haziran Kahramanmaraş, 5-7 Temmuz Adapazarı, 23-25 Ağustos İzmir, 9-13. Eylül Mersin ve 26-28 Ekim Adana’da eğitimler devam edecek.  Bu sene Uluslararası Astronomi Birliği’nin 100’üncü yılı olması nedeniyle de etkinliklerin her biri ayrı bir önem taşıyor. Tüm dünyada olduğu gibi biz de bu yıl düzenleyeceğimiz etkinliklerde ‘Aynı Gökyüzü Altında 100 Yıl’ temasını ve sloganını kullanıyoruz” ifadelerini kullandı.