ERZURUM'da ortaokul öğrencisi Zübeyir Karataş (12), öğretmeni Yasemin Perdakçıoğlu ile birlikte TÜBİTAK'a down sendromlu çocuklar için 'Ritim Kardeşim' adlı proje sundu. Proje ile down sendromlu çocuklarla müzik eşliğinde konuşma imkanı sağladıklarını ifade eden Karataş, "Özel çocukların eğitim gördüğü rehabilitasyon merkezlerinin hiçbirinde müzik eğitmeninin olmadığını belirledik" dedi.
Türkiye'de down sendromlu çocukların sayısının çok fazla olduğunu belirten Karataş, normal bireylerin olduğu gibi onların da eğitime ihtiyaçlarının olduğunu söyledi. Müziğin, down sendromlu çocuklarla iletişim kurmada yararlanılacak en etkin yollardan biri olduğunu ifade eden Zübeyir Karataş, "Sosyal açıdan gelişmeleri ve birtakım başarılar elde edip özgüvenlerini ön plana çıkarmak en büyük hedefimiz olmalıdır. Down sendromlu çocuklara öğretilen ritim kalıpları beden perküsyonu aracılığıyla daha uyumlu olabilmesi için oyun şekline getirilerek keyifli bir çalışma ortamı sağlanmıştır. Basit ritim kalıpları şehir isimleri verilerek öğrencilere tek tek öğretilmiştir. Daha sonra toplu olarak çalışmalara devam edilmiştir. Öğrencilerin dikkat süreleri göz önüne alınmış 20 dakikada bir 10 dakikalık aralar verilerek çalışmalarımızı sürdürdük. İlk çalışmanın ardından öğrencilerin yüzündeki gülümsemeler dikkat çekmeye başlamıştır" dedi.
'MERKEZLERDE MÜZİK EĞİTMENİ YOK'
Çalışmalar sonucunda ritim grubu kurulduğunu ve öğrencilerin aynı anda basit ritimleri uyumlu bir şekilde çalışmaya başladığını ifade eden Karataş, "Böylelikle müzik aracılığıyla toplumumuz tarafından itilen ve ikinci plana atılan özel eğitime ihtiyaç duyan bireyler birleştirilebilir. Basit çalışmalarla onların özgüvenlerini yerine getirerek topluma kazandırabiliriz. Ayrıca çok üzücüdür ki, rehabilitasyon merkezlerinde müzik eğitmenlerinin de olmadığını belirledik" diye konuştu.
Karataş, işitme engellilerinn her şeyi elleri ile anlatabildikleri gibi, down sendromlu çocukların da ritimle bunu yapabileceğini belirtti.

FOTOĞRAFLI