Bülent Ecevit Üniversitesi (BEÜ), yabancı öğrencilerin ilgisini görüyor. Üniversitenin ulusal ve uluslararası alandaki başarısını gören yabancı öğrenciler, üniversiteyi okumak için BEÜ’yü tercih ediyor.
Bülent Ecevit Üniversitesi, ulusal ve uluslararası alanda elde edilen başarılarla yabancı öğrencilerin de ilgisini çekiyor. Üniversiteye son 5 yılda kayıt yaptıran öğrenci sayısı 292’ye ulaştı. Üniversite, kayıt yaptıran yabancı öğrencilerin memnuniyetini arttırmak için de çeşitli alanlarda çalışmalarını sürdürüyor. Öğrencilerle yakından ilgilenmek için Uluslararası Öğrenci Ofisi’ni kuran BEÜ, yabancı öğrencilere Türkçe’yi öğretmek için de Karaelmas Türkçe Öğretimi Uygulama ve Araştırma Merkezi’ni kurdu.
TÜRKÇE ÖĞRENİM MERKEZİ
2011 yılında Bülent Ecevit Üniversitesi Senatosu’nun kararı ile başta Türkçe olmak üzere dil öğrenme ve öğretme yöntemleri ile tekniklerini geliştirerek ve uygulamak amacıyla kurulan Karaelmas Türkçe Öğretimi Uygulama ve Araştırma Merkezi (TÖMER) son yıllardaki başarısıyla sıkça adından söz ettiriyor.
Dünyanın farklı coğrafya ve kültürlerinden gelen yabancı öğrenciler, Türkçe öğrenerek kazandıkları bölümlerden mezun oluyorlar. Ulusal ve uluslararası düzeyde öncü ve lider bir dil öğretim merkezi olmayı hedefleyen Karaelmas TÖMER, 2014 yılında Gaziantep Üniversitesi’nin ev sahipliğinde gerçekleştirilen Türkçe Konuşma Yarışması’nda Türkiye birincisi oldu.
Diş hekimliği okumak için BEÜ’yü tercih eden Kosovalı Haki İsmaili, “1. sınıf öğrencisiyim. Geçen sene Zonguldak’a geldim. Türkçe hazırlık okudum. Şimdi 1. sınıfa başladım. Biz normalde sınavdan sonra 10 üniversite tercih ediyoruz. Bana da Bülent Ecevit Üniversitesi çıktı. Ben buraya gelmekten memnunum. İyi bir üniversitede okuyoruz. Ben Diş Hekimliği Fakültesi’nde okuyorum. Yeni cihazlar kullanıyoruz, yeni binalarımız var. Teknolojik cihazlar yeni, Türkçe öğrenmek için Zonguldak’a gelsinler. Burası küçük bir şehir ve insanlarla daha çok muhabbet edebilirler. Ve daha çabuk Türkçe öğrenebilirler” diye konuştu.
BEÜ Jeoloji Mühendisliği öğrencisi Bosna Hersekli Dzenana Salaka ise, “İnternetten başvuru yaptım, BEÜ’yü seçtim. Burayı kazandım. Öncesinde bu üniversite ile ilgili hiçbir bilgim yoktu. TÖMER’de okurken çok güzel vakit geçirdik. Diğer yabancı öğrencilerle tanıştım. Burası çok güzel, burası küçük bir şehir ama burada çok güzel vakit geçirebilirler. Öğrenmek için çok iyi bir üniversite” dedi.
Karaelmas TÖMER’de 12 ülkeden 44 öğrenci Türkçe’yi öğreniyor.
44 ÜLKEDEN 292 ÖĞRENCİ BEÜ’YE BAŞVURDU
Öte yandan, 2010-2011 eğitim öğretim yılında 9 ülkeden 42 yabancı öğrenci BEÜ’ye başvurarak eğitim öğretim gördü. 2011-2012 eğitim öğretim döneminde ülke sayısı 15’e, öğrenci sayısı ise 58’e çıktı. 2012-2013 eğitim öğretim döneminde ülke sayısı yine artış göstererek 28’a çıktı. Öğrenci sayısı ise 98’e yükseldi. 2013-2014 eğitim öğretim döneminde 35 ülkeden 201 öğrenci BEÜ’ye kayıt yaptırdı. 2014-2015 eğitim öğretim döneminde ise 44 ülkeden 292 öğrenci başvurarak, kendi rekorunu kırdı.
Öte yandan BEÜ’ye kayıt yaptıran yabancı öğrencilerin ülkeleri ise şöyle:
"Afganistan, Almanya, ABD, Arnavutluk, Azerbaycan, Bangladeş, Bulgaristan, Cibuti, Çin, Endonezya, Fas, Filistin, Gine, Hindistan, İran, Japonya, Kamerun, Kırgızistan, Lübnan, Madagaskar, Moritanya, Özbekistan, Pakistan, Romanya, Sırbistan, Tunus, Uganda, Ürdan, Yemen, Yunanistan ve Zambiya."
Yabancı öğrenciler, dünyanın farklı ülkelerindeki üniversite okuyacak olan öğrencilere de çağrıda bulunarak BEÜ’yü tercih etmelerini istediler.