“Son günlerde ilimizde yayın yapan bir internet sitesinde Üniversitemizin son yıllarda elde ettiği hızlı yükselişi ve akademik başarısını karalamaya çalışan, dünyadaki ve Türkiye’deki üniversiteler arasındaki yerini yanlış gösteren bir haber yapılmıştır. Medyanın görevi etik ilkelere bağlı kalarak insanlara doğru bilgiyi en hızlı bir şekilde ulaştırmaktır.

Ortadoğu Teknik Üniversitesi bünyesinde kurulmuş olan University Ranking by Academic Performance (URAP) Araştırma Laboratuarı Türkiye’deki ve Dünyadaki üniversiteleri akademik başarılarına göre her yıl sıralamaktadır. Ortadoğu Teknik Üniversitesi tarafından yapılan sıralamada YÖK, ÖSYM, ISI Web of Science gibi açık, güvenilir kaynaklardan alınan ve yayın sayısı, kişi başına düşen yayın sayısı, atıf sayısı, kişi başına düşen atıf sayısı, toplam bilimsel döküman sayısı, kişi başına düşen toplam döküman sayısı, doktora öğrenci sayısı, doktora öğrenci oranı, kişi başına düşen öğrenci sayısı gibi bilimsel üretkenliğe dayanan veriler kullanılmaktadır.

Ortadoğu Teknik Üniversitesi tarafından yapılan sıralamaya göre Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi akademik başarı yönünden;

2000 yılından sonra kurulmuş olan 51 üniversite arasında, Namık Kemal, Karabük, Ordu, Kastamonu, Giresun, Hitit, Bozok, Bilecik, Kırklareli, Uşak, Yalova, Amasya, Çankırı, Erzincan Üniversitesi gibi üniversiteleri geçerek 6. Sırada yer almıştır.

Türkiye’de şu anda var olan 98 Devlet Üniversitesi arasında 50. Sırada; Türkiye’deki tüm üniversiteler (devlet ve vakıf dahil) arasında ise, Bülent Ecevit, Trakya, Erzincan, Niğde, Harran, Balıkesir, Nevşehir, Çankırı, Karatekin, Karabük Üniversitesi gibi üniversiteleri geçerek 61. Sırada yer almıştır. ()

Ayrıca üniversitemiz öğretim üyelerinin uluslararası indeksler tarafından taranan dergilerdeki yayın sayısı da her geçen gün hızlı bir şekilde artmaktadır. Dünya üzerinde en önemli uluslararası atıf dizinlerinden birisi olan Scopus’un verilerine göre Üniversitemiz öğretim elemanları tarafından 2010 yılında uluslararası indeksler tarafından dergilerde taranan 139 makale yazılmışken 2014 yılında bu sayı %201 artarak 280’e ulaşmıştır.

Yayın sayısına ek olarak dikkate alınması gereken bir başka gösterge de, uluslararası indeksli dergilerde yayınlanan yayınların öğretim üyesi başına düşen sayısıdır. Bu çerçeveden bakıldığında da, Üniversitemizin 2010 yılında 0.68 olan öğretim üyesi başına düşen indeksli yayın oranı, 2014 yılı sonu itibariyle 0.81’e yükselmiştir. Üniversitemiz yakalamış olduğu bu akademik seviye ile öğretim üyesi başına düşen indeksli yayın sayısı açısından Doğu Karadeniz Bölgesinde yer alan Ondokuz Mayıs Üniversitesi ile Karadeniz Teknik Üniversitesi gibi yıllar önce kurulmuş olan köklü üniversiteleri geride bırakmıştır.”

Rektör Karaman açıklamasının sonunda Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi’nin ilimizin önemli değerlerinden ve ortak paydalarından biri olduğunu, onu yıpratmamak gerektiğini belirtti ve Üniversitenin yakalamış olduğu başarıda katkısı olan akademik ve idari personel ile Üniversiteye bu güne kadar destek vermiş olan hayırseverlere teşekkür etti.