Terakki Vakfı Okulları’nın 17’ncisini düzenlediği “Tarih Günleri”ne konuk olan Prof. Dr. Gencer Özcan, Orta Doğu’yu ele aldı.
Gelenekselleşen Terakki Tarih Günleri’nin 17’ncisinin konusu “Geçmişten Günümüze Şiddet Sarmalında Orta Doğu Halkları” oldu. Etkinlik atölye çalışması ile başladı. Atölye çalışmasında öğrenciler Orta Doğu’da şiddeti doğuran nedenleri anlamaya çalıştılar ve bir bildirge hazırladılar. Aynı gün öğleden sonra ise İstanbul Bilgi Üniversitesi’nden Prof. Dr. Gencer Özcan konu ile ilgili birikimini öğrencilerle paylaştı.
Prof. Dr. Özcan, Orta Doğu ile ilgili söylemlerde, yaklaşımlarda önyargıların, yaratılan yanlış algıların önemli olduğunu söyleyerek, bunların özellikle Batı tarafından sömürgecilik döneminden kalma bir zihniyetle yaratıldığını ve bunlar üzerinden bölge ile ilgili politikalar üretildiğine dikkat çekti. Üretilen bu politikalarla ilgili günümüzden örnekler veren Özcan, görünüşe her zaman inanmamak, gelişmelerin ardındaki nedenleri sorgulamak gerekliliğini vurguladı. Orta Doğu’daki gelişmelerle ile ilgili bilgilendirmelerde bulunan Prof. Dr. Özcan, bu gelişmelerin görünür ve görünmeyen nedenleri üzerinde durdu. Özcan, öğrencilerden gelen soruları cevaplayarak konuşmasına son verdi.
Daha sonra Terakkili öğrencilerin atölye çalışmasında ortaya çıkan bildirge, ‘Son Söz Gençlerin Olmalı’ anlayışı doğrultusunda duyuruldu.