Yaklaşan üniversite sınavı öncesi yapılan ‘’Tercih Zirvesi’’ konusunda uzman pek çok ismi ve farklı okullarda görev yapan rehber öğretmenleri bir araya getirdi. Etkinlikte tercih dönemi, üniversite seçimi, kariyer planlamaları ve sınava dair konular konuşuldu.
Birçok eğitimciyi buluşturan ‘’Tercih Zirvesi’’ İstanbul Kültür Üniversitesi Ataköy Yerleşkesi’nde gerçekleşti. Etkinlik, İstanbul Kültür Üniversitesi, Kariyer Planlama Derneği ve Doğru Tercih iş birliği ile gerçekleşti. İstanbul Kültür Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Dr. Bahar Akıngüç Günver ve İstanbul Kültür Üniversitesi Prof. Dr. Sıddıka Semahat Demir’in açılış konuşmalarını yaptığı zirvede gazeteci ve televizyon programı yapımcısı Sadık Gültekin. Kariyer Planlama Derneği Başkanı ve Doğru Tercih Proje Koordinatörü Nur Erdem Özeren ve konusunda uzman birçok isim konuşmacı olarak yer aldı.
SINAVA GİRECEK ÖĞRENCİLERE TAVSİYELER
Etkinliğe katılan rehber öğretmenleri yaklaşan üniversite sınavı öncesinde öğrencilere tavsiyelerde bulundu. Öğrencilerin LYS sınavında bütün bir yılın ürünlerini almaya başlayacaklarını söyleyen Kültür Koleji Kültür Fen Lisesi Rehber Öğretmeni Canan Hansoy 9. Sınıftan itibaren bu sınava hazırlanan ve idealist olan öğrenciler olduğunu, sınava girdikleri zaman bunun sonuçlarını başarılı bir şekilde alacaklarını söyledi. Sınav gününün ve anının çok önemli olduğunu belirten Hansoy, ‘’Öğrencilerin sınav sırasında çok dikkatli olmaları, yapabilecekleri sorulara ağırlık vermeleri zamanlarını çok iyi yönetmeleri gerekiyor. Bilmedikleri sorulardan uzak durmalılar. Yanlış yapmaktansa bazı soruları boş bırakmaları çok daha etkili olacaktır. Önemli olan ellerinden gelen en iyi performansı göstermeleri’’ dedi. Anne babaların sınav sürecinde tutumlarının oldukça önemli olduğuna değinen Hansoy, ‘’Psikolojik olarak çocuklarına destek vermeleri, çocuklarını ideallerine ulaşma yolunca her konuda desteklemeleri ve onlara moral vermeleri çok önemli. Çocukların sınav esnasında kaygılarını minimum seviyeye indirmeleri en doğrusu olacaktır’’ diye konuştu.
‘’ALIŞTIKLARI SİSTEMİ BOZMASINLAR’’
Öğrencilerin belli bir çalışma sistemiyle sınava girdiğini söyleyen Mahmutbey Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Psikolojik Danışmanı ve Rehber Öğretmeni Fatih Doğan öğrencilerin alıştıkları sistemin dışına çıkmamalarını önerdi. ‘’Alıştıkları sistemi ne kadar az bozarlarsa o kadar rahat ederler’’ diyen Doğan, denemelerde hangi t4estten başlıyorlarsa sınavda da aynı yöntemi kullanmaları konusunda öğrencilere tavsiyede bulundu. Öğrencilerin sınav zamanı uyku düzenlerine ve beslenmelerine dahi dikkat etmeleri gerektiğini belirten Doğan sınavdan bir gün önce ders çalışmanın bırakılmasını söyledi. Anne babalara sınav zamanı büyük bir görev düştüğüne değinen Doğan, bazı ailelerin durumu hiç umursamazken bazılarının gereğinden fazla umursadıklarına dikkat çekti. Sınav yerine çocuklarla birlikte kalabalık bir şekilde gidilmesinin çocuk üzerinde daha fazla heyecana sahip olabileceğini söyleyen Doğan, ‘’Çocuğun isteğine göre hareket etmek gerekir. Çünkü bazı çocuklar ailelerini yanında ister bazıları ise kendisini bırakıp gitmelerini isteyebilir. Bazıları ise tek başına gitmeyi seçebilir. Bu noktada aile ile çocuk bunu konuşabilmeli böylece daha sağlıklı bir iletişim kurularak çocuğun ne istediğinin farkına varılır. Ona göre de çocuğun sınavla ilgili kaygıları, problemleri, heyecanı en aza indirilmiş olur’’ sözleriyle konuşmasını bitirdi.