GAZİMAĞUSA, () - LONDRA merkezli yükseköğretim derecelendirme kuruluşu Times Higher Education (THE) tarafından ilk kez hazırlanan ‘2019 Dünya Üniversiteleri Etki Sıralaması’nda Doğu Akdeniz Üniversitesi, Kuzey Kıbrıs’tan yer alan tek okul oldu.

THE Merkezi tarafından hazırlanan listede, dünya çapındaki üniversitelerin sosyal ve ekonomik etkileri, Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri doğrultusunda sıralandı. 405’ten fazla üniversitenin bulunduğu listede, Türkiye’den toplam 19 okul yer aldı. Güney Kıbrıs’tan iki okulun girdiği listede, Doğu Akdeniz Üniversitesi (DAÜ) ise Kuzey Kıbrıs başlığı altında yer alan tek üniversite oldu.

Çeşitli hedef kriterleri doğrultusunda hazırlanan listede, Sağlık ve Refah, Barış, Adalet ve Güçlü Kurumlar ile Kaliteli Eğitim Hedefleri başta olmak üzere, Cinsiyet Eşitliği, İyi İş ve Ekonomik Büyüme, Endüstri, Yenilik ve Altyapı, Azaltılmış Eşitsizlikler, Sürdürülebilir Şehir ve Toplumlar, Sorumlu Tüketim ve Üretim, İklim Çalışmaları, Hedefler İçin Ortaklıklar gibi birçok hedef yer aldı ve dünya genelindeki üniversiteler bu bağlamda değerlendirildi. İlk kez bu hedefler doğrultusunda hazırlanan listede, dünya genelindeki üniversitelerin daha iyi bir yaşama katkıda bulunmaları için teşvik edilmesi amaçlandı.

“ÇALIŞMALARIMIZIN BU BAŞARIDA BÜYÜK PAYI VAR”

DAÜ’nün Sağlık, Barış, Adalet ve Güçlü Kurumlar hedefleri içerisinde iyi bir derece almış olmasını, son yıllarda sağlık alanında yapılan çalışmalara borçlu olduklarını ifade eden DAÜ Rektörü Prof. Dr. Necdet Osam, “Oxford Üniversitesi ile kadın sağlığı üzerine, KKTC Sağlık Bakanlığı, University College London ve Kayıp Şahıslar Komitesi iş birliği ile kalıtsal böbrek hastalıkları üzerine ve yine KKTC Sağlık Bakanlığı iş birliğinde kanser araştırmaları üzerine çok sayıda çalışma yürütüyoruz. Sağlık alanında üst sıralarda yer almış olmamızda söz konusu iş birlikleri ve çalışmaların büyük payı var. Öte yandan yerel ve merkezi yönetimlerle, birçok bakanlıkla birlikte yürüttüğümüz çalışmalar ve iş birliği protokollerimiz de var. Kurum ve kuruluşlara vermiş olduğumuz hizmetler, topluma verdiğimiz eğitimler ve ayrıca üniversitedeki demokratik ortam, Barış, Adalet ve Güçlü Kurumlar hedefi bağlamında da bizi üst sıralara taşıdı” dedi.

(FOTOĞRAFLI)