Sen Genel Başkanı Talip Geylan, “19 Mayıs, aklında, fikrinde ’vatanın selameti’ ve ’bağımsızlık’ olan Türk milletinin kurtuluşa vakur yürüyüşünün başladığı gündür” ifadelerini kullandı.

Türk Eğitim-Sen Genel Başkanı Talip Geylan’ın, 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı dolayısıyla basın açıklaması yaptı. Başkan Geylan açıklamasında, “19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı’nda gençlerin sorunlarına ışık tutmak, beklentilerini tespit etmek, onların gözüyle Türkiye’yi ve dünyayı görmek önceliğimiz olmalıdır. Günümüz gençliğinin en büyük sınavı işsizlikledir. TÜİK istatistiklerine göre 15-24 yaş grubunu kapsayan genç nüfusta işsizlik oranı yüzde 25 oldu. Pandeminin de etkisiyle işlerini kaybeden gençler, pırıl pırıl hayallerle diplomasını henüz almışken, işsizlik gerçeğiyle yüz yüze kalan gençler, zorunlu izne çıkarılan, en verimli dönemlerini evde geçiren gençler.... Her biri bu buhranlı dönemleri atlatacağı, kendisi ve ailesinin emeklerinin karşılığını alacağı aydınlık günlerin gelmesini bekliyor” dedi.

“Beyin göçünün engellenmesi gerektiğini bildiren Başkan Geylan, “Bilimsel ihtiyaç ve kazanımları yörüngesine alan, milli ve evrensel değerlere uygun bir eğitim politikasının belirlenmesidir. Müfredat üzerine çalışmalar yaparak, çocuklarımızı, gençlerimizi boğmadan bir içerik geliştirilmeli, aksayan yönler üzerinde ciddi bir tedavi süreci yürütülmelidir. Gerek bilgi, birikim aşılamasında gerekse çocuklarımızı hayata hazırlamakta başat rolü olan öğretmenlerimizin sayısını artırmalıyız ki, eğitim, bilim, kültür ve sanat alanlarında öncü ülkeler arasında olalım. Öğretmen sayısı yetersiz ise hedeflerinize ulaşmakta başarılı olamazsınız. Bu nedenle gençlerimizin bayramında temel talebimiz ülkemizdeki öğretmen atama sayısının ihtiyacı ve beklentileri karşılayacak düzeyde artırılmasıdır” ifadelerini kullandı.

Meslek liselerinin öneminin pandemi döneminde görüldüğünü kaydeden Başkan Geylan açıklamasını şöyle sürdürdü:

“Meslek liselerimiz salgın döneminde kısıtlı bütçelerine rağmen dezenfektan, maske, solunum cihazları üreterek, öğretmeni ve öğrencisiyle kriz döneminde hayat pınarımız olmuştur. Böylesine önemli bir işlevi olan bu okullarımız konusunda yapılması gereken; meslek lisesi algısının düzeltilmesi, öğrencilerin bu okulları tercih etmesi için gerekli tedbirlerin alınmasıdır. Nitelikli ara eleman ihtiyacının sağlanması, iş gücü ve istihdamın desteklenmesi, gençlerimize fırsat verilmesi noktasında meslek liselerinin önemi göz önüne alındığında bu okullara fiziki ve alt yapı yatırımı yapılması, teşvik verilmesi, niteliklerinin artırılarak öğrencilerin tercih edeceği gözde okullar arasında yer alması hedefimiz olmalıdır.”

Başkan Geylan üniversite sayılarının artırılmasının yanı sıra üniversitelerdeki mevcut koşulların iyileştirilmesi gerektiğini belirterek, “Bu eksende toplumların karakteristiği olan değişim ile toplumsal değişmeyi etkileyen faktörlerden biri olan küreselleşme göz önüne alınarak, gençlerimizin sorunlarının çözülmesi gerek müreffeh yarınlara hazırlanmaları gerekse doyum alan ve mutlu bireyler olarak hayatlarını sürdürmeleri ve ülkesine hizmet etmeleri noktasında çok önemlidir. Bilinmelidir ki; Türk gençliğinin dünya üzerinde fikirlerinin kabul görmesi, bilgi ve donanım yönüyle tercih edilmesi, rekabetçi dünya düzeninde yerini alması; her alanda çağı yakalamak ve bunu yaparken de gençlerimizin tarihi birikim ve tecrübeleri önlerine ışık tutan bir fener olarak kullanmasıyla mümkündür” değerlendirmesinde bulundu.