Uluslararası Antalya Üniversitesi’nin (UAÜ) Köprü temalı TEDxAIU konferansları dizisinde konuşan İngilizce Öğretmeni Suriyeli Sara Hlaibeih, Suriye’de yaşanan olayları köprü teması ile değerlendirdi. Sara Hlaibeih, “İkinci Dünya Savaşı’ndan bu yana en fazla insanın öldüğü savaş yaşanmasına rağmen yeterli yardımı göremiyoruz. Yardım etme kapasitesine sahip ülkeler bu konuda yardımcı olmuyor. Suriye’den göçen insanlar güvenlik açısından batı ülkelerine göç ediyor ancak bu ülkeler bize sınırını açmıyor ve göçmenlere sıkıntı yaşatıyor. Benim köprüm insanlık üzerine olan bir köprü” dedi.
Uluslararası Antalya Üniversitesi’nin bu yıl ikinicisini “Köprü” temasıyla düzenlediği TEDxAIU etkinliği başladı. Uluslararası anlamda önemli fikirlerin paylaşıldığı TED konferanslarıyla ilgili TEDxAIU Danışma Kurulu Başkanı Yrd. Doç. Dr. Murat Kaplan, bilgi verdi. Geçen yıl yapılan organizasyonla rüştlerini ispat ettiklerini ifade eden Kaplan, programın paylaşılmaya değer fikirlerin bir araya gelerek paylaşıldığı bir alan olduğunu söyledi. Siyasetçilerden bilim adamlarına kadar geniş bir yelpaze de çok kişinin konuşmacı olarak katıldığını da ifade eden Kaplan sözlerini şöyle sürdürdü:
“Şu ana kadar siyasetçilerden bilim adamlarına, sanatçılardan sporculara kadar her türlü ismi kendi bünyesinde üç dakikadan bir saate kadar konuşmalar yaptırarak dünyaya tanıtıyor. Türkiye’de sayılı üniversitelerde gerçekleştirilen TED konferanslarından birinin de AIU’da gerçekleşecek. TED’de önemli olan insanlara bir şekilde ilham olacak düşünceleri paylaşmak. Bu yılın teması köprü. Kültürler arası köprüden tutunda eski nesilden yeni nesil arasındaki köprüye bilimsel dünya ile halkın arasındaki köprüye belki doğruyla yanlışın, belki kalple beynin köprüsü ilham olabilir” dedi.
SURİYELİ SARA’NIN GÖZÜNDEN KÖPRÜ
Sekiz konuşmacının katıldığı etkinlikte Türkçe ve İngilizce olarak köprü teması üzerinden sunumlar yapılacak. Konuşmacılar arasında 2 yıldır Antalya’da yaşayan Suriyeli İngilizce Öğretmeni Sara Hlaibeih’de ülkesindeki yaşanan olayları Köprü teması ile anlatacağını söyledi. Suriye’de 4 yıldır bir krizin yaşandığını ve devletin insanlara yardım etmemesini anlatacağını ifade eden Hlaibeih, “4 yıldır Suriye’de bir kriz yaşanıyor. Ben de konusmamda sınırdaki sıkıntıları, göç eden insanların sorunlarını ve devletin nasıl yardım etmediği konusunda bir konuşma yapacağım. Suriye’de 4 yıldır savaş sürüyor ve ikinci dünya savaşından bu yana en fazla insanın öldüğü savaş yaşanmasına rağmen yeterli yardımı göremiyoruz. Yardım etme kapasitesine sahip ülkeler bu konuda yardımcı olmuyor. Bu konuda konuşmak istiyorum. Suriye’den göçen insanlar güvenlik açısından batı ülkelerine göç ediyor ancak bu ülkeler bize sınırını açmıyor ve göçmenlere sıkıntı yaşatıyor. Benim köprüm insanlık üzerine olan bir köprü. İnsanlar devletleri, bürokrasiyi veya politikayı yardım için beklememeli. Yardım gerektiğinde yapmalılar bunları beklememeliler” dedi.