Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, UNESCO ASP.Net programına ilişkin, “42’si özel, 3’ü devlet okulu olmak üzere 45 okulla bu projede yer alıyoruz. Bu sayı tabii Türkiye gibi büyük bir ülkeye yakışan bir sayı değil. Bu toplantımızın amacı da bu konuyla ilgili farkındalığı, kamuoyu ilgisini arttırmak ve olabildiğince bu sayıları yukarıya taşımak” dedi.
Millî Eğitim Bakanı Nabi Avcı, ‘Unesco ASP.Net Programı Temsilcileri Toplantısı’ na katıldı. Holiday Inn Otel’de düzenlenen toplantıya Avcı’nın yanı sıra UNESCO Türkiye Milli Komisyonu Başkanı Öcal Oğuz, UNESCO ASP.Net Ulusal Koordinatörü Çelik Tarımcı, UNESCO Türkiye Milli Komisyonu Eğitim İhtisas Komitesi Başkanı Adnan Boyacı, Milli Eğitim Bakanlığı AB Dışilişkiler Genel Müdürü Ziya Yediyıldız ve okul temsileri katıldı.
Burada yaptığı konuşmada Bakan Avcı, UNESCO’nun 1953 yılında başlattığı evrensel bir program olan ASP.Net Kardeş Okullar Ağının Türkiye’deki durumunun ve geleceğinin tartışılması amacıyla biraraya gelindiğini belirterek, “Bu proje doğrusu bizim kültürümüze de çok yakışan bir proje. Yunus Emre’mizin dediği gibi “Gelin tanış olalım. İşi kolay kılalım.” Bu projenin temel esprisi tanış olmak ve işleri kolay kılmak. Bizim kültürümüzde Hazreti Mevlana’nın bir metaforu var bir şiirinde, bir beyitinde söylediği pergel metaforu. Diyor ki Hazreti Mevlana; “Pergel gibiyiz. Bir ayağımız doğru yola sımsıkı basarken, diğer ayağımız 72 milleti dolaşmakta.” Dolayısıyla bu proje pergel metaforuna da çok uyan bir proje” diye konuştu.
“42’Sİ ÖZEL, 3’Ü DEVLET OKULU OLMAK ÜZERE 45 OKULLA BU PROJEDE YER ALIYORUZ”
Bu yıl UNESCO’nun kuruluşunun 70.yılı olduğunu ifade eden Avcı, konuşmasını şöyle sürdürdü:
“62 yıllık tecrübenin ürünü olan bu program BM eğitim, bilim ve kültür kurumu olan UNESCO’nun eğitim sektörü içerisinde yer alan en önemli programlardan bir tanesi. Bugün dünya çapında 181 ülkede 9 bin 900 okul bu kardeşler ağına dahil olmuş durumda. Biz UNESCO’da Amerika, Kuzey Amerika ve Avrupa grubundayız. Bu grupta yer alan 49 ülkede toplam 2 bin 500 okul bu proje içerisinde yer alıyor. Maalesef bugüne kadar hepimizin ihmali de diyebiliriz. Türkiye bu çok önemli projede hak ettiği yeri almış değil. Çünkü bizim grubumuzda Kuzey Amerika ve Avrupa grubunda 49 ülke var ve yanlış hatırlamıyorsam 2 bin 500 kardeş okul bu projeye dahil olmuş durumda. Bizde 42’si özel, 3’ü devlet okulu olmak üzere 45 okulla bu projede yer alıyoruz. Bu sayı tabii Türkiye gibi büyük bir ülkeye yakışan bir sayı değil. Bu toplantımızın amacı da bu konuyla ilgili farkındalığı, kamuoyu ilgisini arttırmak ve olabildiğince bu sayıları yukarıya taşımak. Yani daha çok okulumuzun bu uluslar arası deneyimde yer almalarını sağlamak.”
“53 OKUL TEMSİLCİSİNDEN 34’Ü KADIN, 19’U ERKEK. KADIN OKUL TEMSİLCİLERİMİZ BÜYÜK FARK ATMIŞLAR”
Toplantının bir anlamlı yönü olduğunu kaydeden Bakan Avcı, “Özellikle eğitimle ilgili toplantılarda eğer yöneticilerle yapıyorsak bu toplantıları çok acıklı bir cinsiyet eşitsizliğiyle karşılaşıyoruz. Genellikle eğitim yöneticilerinin toplandığı her organizasyonda erkek yöneticiler karşılaştırılamayacak kadar büyük bir çoğunluğu oluşturuyorlar. Buna karşılık her düzeydeki okullarda ister okul öncesinde, ister ilkokulda, ortaokulda, ister lise de olsun ödül törenlerine gittiğimiz zaman sahneye çıkan öğrencilerimizin çok büyük bir bölümü diyelim 40 öğrencinin 39’u, 38’i kız öğrenciler. Öğrencilerimizin arasında ayrım yapacak değiliz. Ama kızlarımızın bu başarısı bizi sanki yöneticilikte ki zaafımızın bir cevabı gibi de okunabilir. Bugün burada 53 okul temsilcisi var. Listedeki isimlerden yola çıkarak hesapladım, 53 okul temsilcisinden 34’ü kadın, 19’u erkek. Kadın okul temsilcilerimiz büyük fark atmışlar. Onlara ayrıca teşekkür ediyorum. İnşallah bu ağın genişlemesiyle Türkiye’de zaten uygulamakta olduğumuz ülke için kardeş okullar uygulamalarını, uluslar arası düzeye de taşıyarak kadın öğretmenlerimizin ve yöneticilerimizin özel desteğiyle Türkiye bu projede hak ettiği yeri daha fazlasıyla alacak” ifadelerini kullandı.