Yıldız Teknik Üniversitesi (YTÜ) IEEE Öğrenci Kulübü’nün ’Fikrini Geleceğe Taşı’ sloganıyla düzenlediği ’Yıldızlı Projeler Yarışması 2015’de ödüller sahiplerini buldu. 4 ayrı kategoride 73 farklı üniversiteden 262 projenin mücadele ettiği Proje Yarışması’nda 4 kategoride dereceye girenler ödüllerini aldı.
YTÜ Davutpaşa Kampüsü Kongre ve Kültür Merkezi’nde düzenlenen ödül törenine YTÜ Rektörü Prof. Dr. İsmail Yüksek’in yanısıra HAVELSAN Genel Müdürü Sadık Yamaç, Elginkan Vakfı Genel Müdürü İlhan Üttü, YTÜ Teknopark Yönetim Kurulu Başkanı Erdem Bektaş, YTÜ Teknopark Genel Müdürü Mustafa Albayrak ve çok sayıda akademisyen ve öğrenci katıldı.
Törende konuşan YTÜ Elektrik Elektronik Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Galip Cansever, bugüne kadar dünyada üç ekonomik sistemin kendini gösterdiğini belirterek, bunların tarım, sanayi ve bilgi ekonomisi olduğunu söyledi. ABD, Avrupa Birliği, Japonya, Almanya gibi ekonomik yönden gelişmiş ülkelerin bir yandan sanayi ekonomisini içerisinde yer alırken öbür yandan bilgi ekonomisine adım atmış ve onu geliştirmeye çalıştıklarını ifade etti.
“BİLGİ EKONOMİSİNE GEÇEMEYENLER EKONOMİK HAYATTAN SİLİNECEK”
Ar-Ge’ye yapılan yatırımların fazla olduğu ülkelerde patent başvurularının diğer ülkelere oranla çok daha yüksek olduğunu aktaran Cansever, “Bilgi ekonomisi 21. Yüzyılın bir ekonomik sistemi olacaktır. Sanayi devrimini kaçırıp, geçmeyen ülkeler, tarım ekonomisinde yaşamlarını sürdürmüşlerdir. Ancak bilgi ekonomisine geçemeyen ülkelerin ekonomik hayattan silinme tehlikeleri bulunmaktadır” şeklinde konuştu.
Sanayi ürünleri ihracatının ucuz iş gücüne dayalı bir rekabet unsuru ile yapıldığını belirten Cansever, sanayi üretiminin yüzde 75’i orta ve düşük teknoloji ile yapıldığını, sadece yüzde 3’ünün ileri teknoloji ile yapıldığını aktardı.
İmalat sanayinin Gayri Safi Milli Hasıladaki payının yüzde 15’ler civarında olduğunu ve bu rakamın çok düşük olduğunu belirtti. Yapılan hesaplamalara göre Türkiye’deki 3 işçinin 1 alman işçinin ürettiğiyle eşit üretim gerçekleştirdiğini aktaran Cansever şunları söyledi:
“Bir Türk dünyaya bedel diyoruz ama iş gücüne geldiğimizde 3 Türk bir Alman ediyoruz. İşçilerin verimsiz çalıştığı yönünde eleştiriler var fakat işçiler ne yapsın. Onu çalıştıran işveren, sanayici, yönetici hangi nitelikte ve beceride ve en önemlisi hangi üretim teknolojisi bunu sorgulamak gerekir. Bu olumsuzluğun sebebi ileri üretim teknolojisinin yeterli olmamasıdır.”
“YA AR-GE YA SÖMÜRGE”
Teknopark Yönetim Kurulu Başkanı Erdem Bektaş, Teknopark olarak öğrencilerle sanayicileri bir araya getiren bu tür organizasyonları çok önemsediklerini ve destek verdiklerini belirtti. Bu tür çalışmaların etkinlikte kalmaması gerektiğini belirterek, sanayi ile birlikte ürüne ve üretime dönüşmesi gerektiğini ifade etti.
Türkiye’nin belli bir gelir düzeyine ulaştığını ancak bundan sonra gelir düzeyini artırmak için Yıldızlı Projeler yarışmasına katılan gençler gibi gençlerin sanayinin taleplerine uygun projeler üretmesi ve daha ileri düzeyde teknolojik ürünler üretmek ve ihracat yapması gerektiğini dile getirdi.
Bektaş, bir süre önce katıldığı bir öğrenci kulübü etkinliğinde öğrencilerin ürettiği ‘Ya Ar-ge, Ya Sömürge’ sloganından çok etkilendiğini aktardı. Bektaş, konuşmasında YTÜ Teknopark’ın sanayi-üniversite işbirliği gibi pek çok alanda yaptıkları çalışmalar hakkında sunum eşliğinde geniş bilgi verdi. Konuşmaları ardından YTÜ Rektörü Prof. Dr. İsmail Yüksek, etkinliğe sponsor olarak destek veren firmaların temsilcilerine teşekkür plaketi verdi.
PROJELERİ “BİLİM KURULU” VE “SANAYİ KURULU” AYRI DEĞERLENDİRDİ
Projelerin değerlendirmesini, üniversitelerin gözde akademisyenlerinden oluşan “Bilim Kurulu” ile başarılı sanayicilerden oluşan “Sanayi Kurulu” birlikte yaptı. Bu sayede üniversite-sanayi işbirliği Yıldız Teknik Üniversitesi’nde bir kez daha hayat buldu. Final gününde melek yatırımcıların proje sahiplerini yakından takip etti.
Yapılan değerlendirmede Makine, Mekatronik, Robotik ve Otomasyon, Bilişim, Elektronik, Telekominikasyon ve Yazılım Uygulamaları, Elektrik, Yenilenebilir Enerji Kaynakları, Enerji Verimliliği ve Kalitesi ve Sağlık, Gıda, Biyoteknoloji, Kimya ve Malzeme Uygulamaları kategorilerinde ilk üçe giren projeler belirlendi.