Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı (YÖK), Öğretim Üyesi Yetiştirme Programı (ÖYP) Usul ve Esasları’nın bazı maddelerinde değişiklik yapılmasına ilişkin Eğitim-Sen’in YÖK ile ilgili açıklamaları üzerine yazılı bir açıklama yaptı.
YÖK’ten konuya ilişkin yapılan açıklamada, “Yükseköğretim Genel Kurulunun 14 Mayıs 2015 tarihli toplantısında Öğretim Üyesi Yetiştirme Programı (ÖYP) Usul ve Esasları’nın bazı maddelerinde değişiklik yapmasına ilişkin bir eğitim sendikasının kurulumuzu sahtekarlığa zemin hazırlamakla suçlaması üzerine açıklamanın yapılması ihtiyacı doğmuştur” denildi.
Eğitim-Sen Merkez Yürütme Kurulu`nun `YÖK’ün ÖYP usul ve esaslarında yaptığı akıl almaz ve hukuk tanımaz değişikliklerine karşı yargıya gidiyoruz!` başlıklı açıklama metnindeki iddianın da yer aldığı açıklamada şunlar kaydedildi:
“Danıştay 8 . Dairesinin 02 Mart 2015 tarih ve 2014/10.030 Esas Nolu kararında; “… 2557 Sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu’nun 27. Maddesinin 2. Fıkrasında öngörülen koşullar Öğretim Üyesi Yetiştirme Programına ilişkin Usul ve Esasların 6. Maddesinin 4. fıkrası ile aynı maddenin 5. fıkrasında yer alan “…ve bir daha ÖYP’ye başvuruları kabul edilmez” ibaresi ve Yükseköğretim Kurulu Başkanlığının 30 Mayıs 2014 gün ve 32413 sayılı işlemi yönünden birlikte gerçekleşmiş olduğundan yürütmenin durdurulması isteminin kabulüne…” Söz konusu mahkeme kararı uyarınca ÖYP Usul ve Esaslarında değişiklik yapılmış, “yanlış beyanda bulunan adayların yeniden ÖYP araştırma görevlisi kadrolarına başvurmalarının önündeki engel kalkmış ancak ÖYP Puanlarının iki yıl süreyle yüzde 20 oranında düşürülmesi” 14 Mayıs 2015 tarihli YÖK Genel Kurul Kararı ile uygun görülmüştür. Görüldüğü üzere başkanlığımız konuya ilişkin bir yargı kararını uygulamaktan dolayı sahtekârlığa kapı aralamakla suçlanmaktadır.”
Öte yandan YÖK’ün açıklamasında yer alan “Eğitim-Sen Merkez Yürütme Kurulu`nun `YÖK’ün ÖYP usul ve esaslarında yaptığı akıl almaz ve hukuk tanımaz değişikliklerine karşı yargıya gidiyoruz!` başlıklı açıklama metninde yer alan iddiada “YÖK`ün söz konusu düzenlemesinde yaptığı başka bir değişiklik ise ÖYP programına başvurularda "Kendilerine avantaj sağlamak amacıyla yanlış beyanda bulundukları tespit edilenler" için getirilen "tekrar başvuru yapma yasağı" nın kaldırılmasıdır. Yani daha önce sahtekârlık yaptığı tespit edilen kişi ya da kişilerin tekrar bu programa başvuru yapması yasaklanmışken yapılan düzenleme ile sahtekârlığının tespit edilmesinden bir yıl sonra ÖYP programına başvurabilmesi sağlanmıştır. Bu kişiler için getirilen tek engel, ÖYP puanlarının iki yıl süresince %20 oranında düşürülmesi olmuştur” ifadeleri yer alıyor.