Geçtiğimiz günlerde ihalesi yapılan yeni nesil mobil iletişim teknolojisi 4.5G, Türkiye’de teknoloji gündemini en çok meşgul eden konuların başında geliyor.
1 Nisan 2016’da kullanıma sunulması hedeflenen 4.5G ile yüksek hızlı mobil internet deneyiminin yanı sıra birçok yeniliğin de yaşanacak olması, kullanıcıları şimdiden heyecanlandırmaya başladı.
Önceki mobil iletişim teknolojilere oranla daha yüksek mobil internet hızı, daha fazla veri kapasitesi ve düşük gecikme süresi sunan 4.5G, 300Mbps (saniyede 37,5MB) ve üzerinde hıza ulaşabiliyor.
4.5G teknolojisinin sunacağı yüksek hızdaki mobil internet deneyimi başta iş dünyası, medya ve dijital reklamcılık alanları olmak üzere birçok sektörde yeni iş kapılarını açacak.
4.5G’nin hızlı mobil internet deneyimi ile atağa kalkacak sahaların başında gösterilen e-ticaret sektöründe de çok önemli değişimlerin yaşanacağı belirtiliyor. 5G teknolojisine geçişte önemli bir viraj olan 4.5G ile Türkiye’de internet kullanım oranının daha fazla artması bekleniyor. Artan internet kullanımının e-ticaretin ciddi oranda büyümesine de katkı sağlayacağı öngörülüyor.
4.5G teknolojisi ile online alışverişlerin daha hızlı ve keyifli olacağına dikkat çeken online pazaryeri buypasa.com Genel Müdürü Gökhan Altıner, Türkiye’deki e-ticaret pazarı hacminin daha fazla büyümesi açısından 4.5G’nin önemli bir fırsat olduğunu, Vodafone, Turkcell ve Avea gibi operatörlerin de bu yeni nesil teknolojiye büyük destekte bulunduklarını dile getirdi.
Mobil internet kullanıcı sayısının son yıllarda hızla arttığı Türkiye’de buna paralel mobil e-ticaret hacminin de yükseldiğini belirten Gökhan Altıner, "4.5G teknolojisinin kullanıma sunulması, kullanıcıların hızlı performans ile kolay alışveriş beklentilerini tam anlamıyla karşılayacak. Yüksek hızlı mobil internet ile birlikte daha düşük gecikme süresi sunacak olan 4.5G, işlemler esnasında bekleme süresini kısaltacağı için mobil e-ticarete yönelmeyi hızlandıracak. Kullanıcılar 4.5G ile birlikte mobilden ürün görüntülemek ve alışveriş yapmak için beklemeyecek. 4.5G uyumlu mobil cihazlar aracılığı ile yapılacak yüksek hızlı alışveriş, tüketicilere daha kolay ve eğlenceli bir deneyim yaşatmak açısından önemli bir fırsat olacak."
4.5G’nin getireceği yeniliklere ayak uyduran e-ticaret platformlarının sektördeki büyümelerini sürdüreceğini kaydeden buypasa.com Genel Müdürü Gökhan Altıner sözlerine şöyle devam etti: "Mobil e-ticaret uyumu için çalışmalarını tamamlayan e-ticaret platformları bir adım öne çıkacak. Mobil e-ticaret, online alışveriş sitelerinin daha fazla müşteriye ulaşmalarını sağlayacağı gibi satış ve karlılıkları da artıracak. 4.5G ile birlikte mobilden alışveriş yapan tüketicilerin sayısında artış bekliyoruz. Mobil e-ticaret tüketicisinin artması, mobil e-ticaret hacminin büyümesi sağlayacak."