Orta Doğu ve Körfez pazarından 65 ülkeden 2 bin alım heyetinin katıldığı Türkey Stone Mermer ve Doğal Taş Fuarı kapılarını açtı.
Özellikle Orta Doğu pazarından 62 farklı ülkeden 2 bin profesyonel alım heyetinin ağırlandığı fuar, Burdur Valisi Hasan Kürklü, Antalya Vali Yardımcısı Mestan Yayman, Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, Maden İşleri Genel Müdürlüğü Doğal Taş Mermer Dairesi Başkan Yardımcısı Selahattin Erdoğan, Pyramids Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Mohammed Hassem, oda başkanları ve çok sayıda davetlinin katılımıyla Antalya Expo Center Fuar alanında kapılarını açtı.
3 gün açık kalacak fuarda 120 katılımcı firma stant açarken kapanış tarihine kadar 25 bin kişinin fuarı ziyaret etmesi bekleniyor. Fuar açılışında konuşan Pyramids Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Dilek Dilbaz, Pyramids şirketler grubu olarak 8 yurt dışı ofisi, 85 uluslararası çözüm ortağı ve yüzlerce çalışanı ile mermercilik sektörüne katkı sağlamak amacında olduklarını söyledi. Doğal kaynaklar açısından Türkiye’nin çok zengin olduğunu da belirten Dilbaz, “Antalya Isparta ve Burdur ölçeğine bakıldığında mermercilik ve doğal taş fuarının Antalya’da yapılması bölge açsından önemlidir. Yurt dışından yaklaşık 2 bin kişilik profesyonel ziyaretçilerden oluşan alım heyetlerini misafir ediyoruz. Fuarımız kısa sürede uluslararası bir fuar olacaktır” dedi.
“ENGELLERE RAĞMEN İHRACAT ARTTI”
Batı Akdeniz İhracatçılar Birliği Başkanı Mustafa Satıcı, mermer sektörünün Türkiye’nin 2023 yılı hedeflerini yakalaması açısından önemli bir yere sahip olduğunu söyledi. Batı Akdeniz’den 98 ülkeye ihracat yaptıklarını da ifade eden Satıcı, “Maden sektörü ihracatta önemli bir kahramandır. Kamuoyunda taş ocaklarıyla karıştırılmanıza ve oluşan bürokratik engellere rağmen ihracatınızı arttırdınız” diye konuştu.
Doğal taş sektöründe hızlı bir gelişme olduğunu belirten Maden İşleri Genel Müdürlüğü Doğal Taş Mermer Dairesi Başkan Yardımcısı Selahattin Erdoğan, fabrikalar ve tesislerde çok büyük yenilikler olduğunu söyledi. Erdoğan, önceleri değerlendirilemeyen küçük boyutlu moloz olarak tabir edilen küçük blokların bugün gelişen teknolojiyle kullanılarak ekonomiye katkı sağladığını kaydetti. 2014 yılında doğal taş üretiminin 5 milyon metreküp olduğunu ifade eden Erdoğan sözlerini şöyle sürdürdü:
“2014 yılında doğal taş üretimimiz 5 milyon metreküp, ihracatımız ise 7 milyon tona ulaştı. İhracatımız değer olarak 2.1 milyar dolar olmuştur. Doğal taş sektörümüzün üretim ve pazarlama yanı sıra Türkiye’nin tanıtımı konusunda da faydası vardır. Özelikle kamuoyunda zaman zaman olumsuz bir algı oluşturulmaktadır. Bu algıyı yok etmek adına çalışmalar da yapıyoruz. Doğal taş üretiminin yanı sıra ekipmanlarını da üretmek için son derece önemli bir çalışma yapıyoruz.”
KORKUTELİ’DE BİN 500 DÖNÜM MERMER ORGANİZE SANAYİSİ
Antalya Ticaret ve Sanayi Odası Başkan Yardımcısı Mustafa İssi de yaptığı konuşmada, sektöre ilişkin bir müjde verdi. Korkuetli’de mermer organize sanayisi için uzun uğraşlar sonucunda başarılı olduklarını ifade eden İssi, “Korkuteli’de mermer organize sanayisi başlatmak için çalışma başlatmıştık. Bin 500 dönüm alan içerisinde yer tespit komisyonunun yazısını bekliyoruz. Orada katma değeri yüksek işletme tesislerini orada kurmaya çalışacağız. Bu müjdeyi sizlere buradan vermek istedim” dedi.
“ÜRETİMİN VE İHRACATIN ARTMAS İSTİKRARIN GÖSTERGESİDİR”
Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, mermercilik sektörünün Antalya’da konuşulması gerektiğini söyledi. Antalya’nın bulunduğu yapı nedeniyle bu tür fuarlara uygun bir yer olduğunu da ifade eden Türel, “80 yıllık mermer ihtiyacını karşılayacak kadar rezervimiz var. 1994 yılında 60 milyon dolarlık ihracat rakamlarının şimdilerde milyarları geçtiğini düşündüğümüzde sektörün nereden nereye geldiğini görebiliyoruz. Özellikle son 12 yılda üretimin ve ihracatın artış göstermesi Türkiye’de istikrarın olduğunun göstergesidir” diye konuştu.
Konuşmaların ardından kesilen kurdele ile fuar ziyarete açıldı. Burdur Valisi Hasan Kürklü ve katılımcılar stantları ziyaret etti.