Türk su ürünleri sektörünün, Türk Hava Yolları’nın 2014 yılının Mayıs ayında başlayan İstanbul-Boston uçuşlarıyla ABD’ye su ürünleri ihracatını rekor seviyede arttırdığı bildirildi.
Su Ürünleri Tanıtım Grubu, 15-17 Mart tarihleri arasında ABD’nin Boston şehrinde bu yıl 34. düzenlenen ve Amerika’nın en büyük su ürünleri fuarı olan Kuzey Amerika Su Ürünleri Fuarı’na katıldı. Fuarda ziyaretçilere 2 bin 500 kişilik levrek ve çipura tadımı yaptırılarak bilinirliliği arttırıldı. Akdeniz Su ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği ve Tim Su ve Hayvansal Ürünler Sektör Kurulu Başkanı Ali Can Yamanyılmaz, ABD’nin Türk Kültür Balıkçılığı için son yıllarda çok önemli bir pazar haline geldiğini söyledi. Yamanyılmaz, Amerika Birleşik Devletleri‘ne ihracat yapan firma sayısında son yıllarda artış olduğunu, bunun Türkiye’nin toplam ihracatına da yansıdığını belirterek, 2014 yılı Mayıs ayında Boston’a direkt uçuşların başlamasıyla çok önemli bir sorunun çözüldüğünü ve su ürünleri ihracatının artarak devam edeceğini ifade etti.
Son yıllarda sağlıklı yaşam felsefesine önem veren Amerika’da, Akdeniz levrek ve çipurasının çok iyi tanındığını dile getiren Yamanyılmaz, Kültür balıkçılığında tüm üretim aşamalarının takip edilebilir olması ve üretimde sağlığa zararlı hiçbir madde kullanılmaması nedeniyle Amerikalı tüketicilerin kültür balığını daha çok tercih ettiğinin altını çizerek, "Türk su ürünlerinin bilinirliliği, ABD pazarında her geçen gün artıyor. 2013 yılında ihracatımız yüzde 40’lık artışla 11.6 milyon dolara ulaştı. 2014 yılında ise yüzde 66’lık artışla 19,3 milyon dolara yükseldi. Özellikle levrek balığına yoğun ilgi var. Önümüzdeki yıllarda bu pazardaki konumumuz çok daha fazla güçlenecek" dedi.