Afşin-Elbistan Linyitleri (AEL) Kömür İşletmesi Müdürü Ahmet Yaldız, AEL’in 2015 yılı üretim rakamlarının önceki yıla göre yüzde 15 arttığını belirterek, “Her iki santrali de tam kapasite çalıştıracak kömür arzını sağlamak en büyük hedefimiz” dedi.
İşletme Müdürü Ahmet Yaldız, 2015 yılında kömür ve dekapaj olarak 45 milyon 500 bin ton gibi bir hedeflerinin olduğunu kaydederek, şu ana kadar da bunun 8 milyon 500 bin metreküpünün gerçekleştirildiğini ifade etti. AEL’in sadece A Termik Santrali’ni besleyecek şekilde dizayn edilmesine rağmen 2013 yılından beri B Termik Santrali’ne de kömür verildiğini hatırlatan İşletme Müdürü Ahmet Yaldız, her iki santral açısından da kömür arzı ile ilgili bir sorun bulunmadığını, “Şu anda A Santrali’nin stok sahasında 550 bin ton, B Santrali’nin stok sahasında da 440 bin ton kömür var. Kömür arzında herhangi bir sıkıntı yok” cümleleri ile anlattı. Yaldız, şunları söyledi:
“2015 yılı üretim programımızda 33 milyon 98 m3 dekapaj ve 12 milyon 500 bin ton da kömür olmak üzere toplam 45 milyon 500 bin ton hedefimiz var. 2014 yılına göre yüzde 15 oranında bir artış var. Bunun sebebi ise, bir yandan susuzlaştırma çalışmalarını bitirdik. Şuanda susuzlaştırmada madenin 4 yıl önünde gidiyoruz. 2011’de başlamıştık bu çalışmalara. Şu anda işletmemiz susuzlaştırma yönünden Türkiye’ye model olacak duruma geldi. Sahadaki güvenli madencilik açısından alınması gereken bütün tedbirlerin de hepsi alındı. Güvenli koşullarda madencilik yapılabilmesi için ocak dizaynı, şev geometrisi ve susuzlaştırma konularına ağırlık verildiğinden dolayı bu çalışmalar semeresini şuanda verdiği için 2015 yılı üretim hedefimizi yükselttik.”
Şu ana kadar kömür üretiminin düşük kalmasının santrallerin çalışmamasından kaynaklı olduğunu ifade eden AEL İşletme Müdürü Ahmet Yaldız, “Afşin-Elbistan Linyitleri kömür işletmesi sadece A Santrali’ne yıllık 18 milyon kömür vermek için kuruldu. Ancak 2013 yılından itibaren de B Santrali’ne de kömür vermeye başlandı. Her iki santrali birlikte besleme hedeflendiği için 2015 yılı üretim rakamları da yükseltilmiş oldu. Buradaki asıl gaye her iki santrali de tam kapasite çalıştırmaya yönelik. Şuanda A Santrali’nin stok sahasında 550 bin ton, B Santrali’nin stok sahasında da 440 bin ton kömür var. Kömür arzında herhangi bir sıkıntı yok. Ancak santrallerin 1’er ünite çalışmasının nedeni de hidrolik santrallerdeki doluluk oranıdır.
2015 yılı içerisinde bugüne kadar 6 milyon metreküp dekapaj yaptık. 2,5 milyon metreküp de kömür üretildi. Şuana kadar toplamda 8 milyon 500 bin metreküp kazı gerçekleştirmiş olduk. Kömürün düşük olmasının nedeni santrallerin son aylarda çalışmamasından kaynaklanıyor. 2015 yılı hedefimizi gerçekleştirmeye odaklandık. Bir de devir süreci var. Bu süreç bizi nasıl etkiler bilemiyoruz” ifadelerini kullandı.
Yaldız, bölgeye yapılacak enerji yatırımlarının önemine değinerek, “Burada C, D ve E Sektörü ile ilgili bölgenin sosyo-ekonomik yapısını değiştirecek, işsizliğe çare olacak 12 milyar dolar bütçesi bulunan dev gibi projelerin gündemde tutulması gerekiyor. Bu konuda bölge milletvekilimiz Sayın Mahir Ünal Bey’in çok büyük katkısı var. Kendisi, Genel Müdürlüğümüzle birlikte bu konuyu bizzat takip ediyor. Bu yatırımın bölgemiz açısından önemini biliyoruz” şeklinde konuştu.